close search results icon

Ώρα αποφάσεων στο Ισραήλ για το σχέδιο αναταλλαγής κρατουμένων και τη Ράφα

Ισραηλινή αντιπροσωπεία υπό τον αρχηγό της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα βρέθηκε χθες στην γαλλική πρωτεύουσα για την συνέχιση των συνομιλιών σχετικά με σχέδιο ανακωχής.

Ώρα αποφάσεων στο Ισραήλ για το σχέδιο αναταλλαγής κρατουμένων και τη Ράφα

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συνέρχεται απόψε έπειτα από την επιστροφή της ισραηλινής αντιπροσωπείας από το Παρίσι όπου συμμετείχε σε συνομιλίες για την σύναψη νέας συμφωνίας ανακωχής στον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ισραηλινή αντιπροσωπεία υπό τον αρχηγό της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα βρέθηκε χθες στην γαλλική πρωτεύουσα για την συνέχιση των συνομιλιών σχετικά με σχέδιο ανακωχής που συζήτησε στα τέλη του Ιανουαρίου με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Αιγύπτου και τον πρωθυπουργό του Κατάρ.

«Η αντιπροσωπεία ζήτησε να ενημερώσει το πολεμικό συμβούλιο σχετικά με την σύνοδο του Παρισιού για τον λόγο αυτόν το συμβούλιο θα συνέλθει τηλεφωνικά», δήλωσε νωρίτερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του ισραηλινού πρωθυπουργού Τσάχι Χανέγκμπι τονίζοντας ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία «αναχώρησε με τους εξής όρους εκ μέρους του Ισραήλ: ότι θα απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, αρχής γενομένης από το σύνολο των γυναικών, και ότι μία τέτοια συμφωνία δεν θα σημαίνει το τέλος του πολέμου.

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να «εγκρίνει τα επιχειρησιακά σχέδια δράσης στη Ράφα», συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης αμάχων.

Παρά τις γενικευμένες προειδοποιήσεις από τη διεθνή κοινότητα για μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση χερσαίου εδάφους στη Ράφα, όπου έχει βρει καταφύγιο πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας, η δήλωση του Νετανιάχου ανέφερε ότι «μόνο ένας συνδυασμός στρατιωτικής πίεσης και σταθερών διαπραγματεύσεων» θα επιτύχει τους στόχους του Ισραήλ στον πόλεμο.

Ανώτερος αξιωματούχος από την Αίγυπτο είπε ότι οι διαμεσολαβητές περίμεναν την επίσημη απάντηση του Ισραήλ σε ένα προσχέδιο συμφωνίας που περιλαμβάνει την απελευθέρωση έως και 40 γυναικών και ηλικιωμένων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα ως αντάλλαγμα. για έως και 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται από το Ισραήλ, κυρίως γυναίκες, ανήλικους και ηλικιωμένους.

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η προτεινόμενη παύση έξι εβδομάδων στις μάχες θα περιλαμβάνει την άδεια εκατοντάδων φορτηγών βοήθειας να εισέρχονται στη Γάζα κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένου του βόρειου μισού της πολιορκημένης περιοχής. Είπε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της παύσης για περαιτέρω απελευθερώσεις και μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Οι διαπραγματευτές αντιμετωπίζουν μια ανεπίσημη προθεσμία για την έναρξη του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού γύρω στις 10 Μαρτίου.

Ο πολιτικός αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν σημείωσε ότι η οργάνωση δεν συμμετείχε στις συνομιλίες, αλλά υποστήριξε σε δημοσιογράφους στη Βηρυτό την Παρασκευή ότι το Ισραήλ είχε αρνηθεί τα κύρια αιτήματά του, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της «επιθετικότητας» και της απόσυρσης από τη Γάζα.

​Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα δήλωσε σήμερα ότι τα πτώματα 92 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε σχεδόν πέντε μήνες πολέμου σε 29.606. Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ανήλθε σε σχεδόν 70.000.

πηγή: efsyn.gr

*κεντρική φώτο: Μετά από χθεσινό βομβαρδισμό στη Ράφα | AP Photo/Fatima Shbair

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ