close search results icon

Χάος στην Ευρώπη με πτήσεις από και προς τη Βρετανία - «Έπεσε» το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας

Χάος στην Ευρώπη με πτήσεις από και προς τη Βρετανία - «Έπεσε» το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας

Από βλάβη στο δίκτυο συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας επλήγη ο βρετανικός εναέριος χώρος, σύμφωνα με αεροπορική εταιρεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πτήσεις.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Nats) ο εναέριος χώρος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι κλειστός. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί στη ροή της εναέριας κυκλοφορίας, ως μέτρο ασφαλείας. Άγνωστος παραμένει μέχρι στιγμής ο χρόνος αποκατάστασης της τεχνικής βλάβης.

Τα σχέδια πτήσης εισάγονται χειροκίνητα

Σε νεώτερη ανακοίνωσή της, η Nats εξηγεί ότι το τεχνικό πρόβλημα επηρεάζει την ικανότητα αυτόματης επεξεργασίας των σχεδίων πτήσης, δηλαδή των πληροφοριών που χρειάζονται οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας για να γνωρίζουν από πού και πότε πετάει ένα αεροσκάφος, τη διαδρομή και τον προορισμό.

«Μέχρι οι μηχανικοί μας να επιλύσουν το πρόβλημα, τα σχέδια πτήσης εισάγονται χειροκίνητα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τα επεξεργαστούμε με τον ίδιο όγκο, γι' αυτό και εφαρμόσαμε περιορισμούς στη ροή της κυκλοφορίας», αναφέρει εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες εξετάζουν όλες τις πιθανές λύσεις για να διορθώσουν το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό.

Η Nats επαναλαμβάνει ότι ύψιστη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πτήσεων, ενώ συμβουλεύει τους επιβάτες να επικοινωνήσουν με την αεροπορικής τους εταιρεία.

Παράλληλα, η υπηρεσία ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει σχέση με την ασφάλεια των αερομεταφορών, αναφέροντας: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για την επίλυση του τεχνικού προβλήματος. Προς διευκρίνιση, ο εναέριος χώρος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι κλειστός, χρειάστηκε να εφαρμόσουμε περιορισμούς στη ροή της εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι διασφαλίζουν ότι μπορούμε να διατηρήσουμε την ασφάλεια».

Αναλυτικά τι συμβαίνει ανά αεροδρόμιο

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε αεροδρόμιο είναι διαφορετικά, ενώ ουδείς μπορεί να προβλέψει τι ώρα θα επανέλθει η κανονικότητα.

Το Χίθροου συμβουλεύει τους επιβάτες να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία πριν πετάξουν.

Το αεροδρόμιο του Λούτον και του Μπέρμιγχαμ ανακοίνωσαν ότι εργάζονται για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο και το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα μπορούσε να επανέλθει η κανονική λειτουργία.

Στο αεροδρόμιο Τζον Λένον του Λίβερπουλ, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι τα αεροσκάφη μπορούν ακόμη να φορτωθούν έγκαιρα, αλλά προβλέπουν ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

Οι πτήσεις από και προς το Μάντσεστερ προς το παρόν εκτελούνται κανονικά, όμως σύμφωνα με το αεροδρόμιο ότι οι πτήσεις ενδέχεται να διαταραχθούν.

Επιβάτες της Ryanair που έχουν εγκλωβιστεί στο Στάνστεντ αναφέρουν ότι τους είπαν να περιμένουν στην πύλη τους μέχρι νεωτέρας.

Αρκετά προβλήματα εντοπίζονται στις πτήσεις στο Γκάτγουικ, με το αεροδρόμιο να κελεί τους επιβάτες να πάρουν πληροφορίες από την αεροπορική τους αεροπορία.

Αξιωματούχοι στη Σκωτία αναφέρουν ότι παρακολουθούν την κατάσταση. Ωστόσο, οι επιβάτες έχουν ειδοποιηθεί να μην πάνε στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου, πριν μιλήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία.

Προβλήματα διαπιστώνονται και στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου, που εντοπίζονται καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων από και προς την ιρλανδική πρωτεύουσα.

Η Loganair προειδοποίησε πρώτη τους πελάτες της στο Χ(πρώην Twitter) ότι οι πτήσεις ενδέχεται να υποστούν καθυστερήσεις λόγω της βλάβης.

Προβλήματα και σε πτήσεις από Ελλάδα προς Ηνωμένο Βασίλειο

Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύουν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις από τα ελληνικά αεροδρόμια προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικότερα, προβλήματα αναφέρθηκαν ήδη για πτήση από το αεροδρόμιο της Σαντορίνης και για πτήση απο την Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr τη δεδομένη χρονική στιγμή φαίνεται να επηρεάζονται 85 περίπου πτήσεις από και προς την Ελλάδα με αφετηρία ή τελικό προορισμό τα αγγλικά αεροδρόμια.

Αυτή τη στιγμή καταγράφονται συνολικά 900.000 λεπτά καθυστέρησης που είναι το συνολικό άθροισμα για όλες τις πτήσεις που επηρεάζονται από τη βλάβη στο δίκτυο συστημάτων εναέριας κυκλοφορίας του βρετανικού εναέριου χώρου. Πριν από μια ώρα τα συνολικά λεπτά καθυστέρησης είχαν ξεπεράσει το 1.000.000 και μάλιστα υπήρξε πτήση που είχε έως και 10 ώρες καθυστέρηση. Συνολικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα 400 πτήσεις απ’ όλο τον κόσμο που συνδέονται με τα αγγλικά αεροδρόμια. Οι 85 απ’ αυτές αφορούν πτήσεις από και προς την Ελλάδα μέσω των αεροδρομίων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι λένε οι αεροπορικές εταιρείες

Η Jet2 δίνει μια αίσθηση της κλίμακας του προβλήματος - λέγοντας ότι η βλάβη έχει επηρεάσει «όλες τις αεροπορικές εταιρείες» και ότι «όλες οι πτήσεις που αναχωρούν και επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντικές καθυστερήσεις».

Η British Airways και η Wizz Air δήλωσαν ότι «συνεργάζονται στενά» με την Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να ενημερώσουν τους επιβάτες.

Η Ryanair ζήτησε συγγνώμη από τους πληγέντες επιβάτες και ξεκαθάρισε ότι «η βλάβη του ATC (έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας)... είναι πέρα από τον έλεγχο της Ryanair».

Η Aer Lingus κάνει την ίδια επισήμανση και αναφέρει ότι το ζήτημα σήμαινε «σοβαρούς περιορισμούς σε όλες τις πτήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τις πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα».

Η Tui έχει εκδώσει την εξής συμβουλή προς τους πελάτες της: «Παρακολουθήστε τους πίνακες αναχωρήσεων ή τα email σας για περαιτέρω ενημερώσεις».

Η Virgin Atlantic έχει παρόμοιο μήνυμα- οι επιβάτες της προτρέπονται να ελέγχουν εκ των προτέρων την κατάσταση της πτήσης τους στον ιστότοπο της αεροπορικής εταιρείας.

Ο σκωτσέζικος πάροχος Loganair σήμανε συναγερμό νωρίτερα, αναφέροντας ότι υπήρξε «αποτυχία σε όλο το δίκτυο της των συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα το πρωί».

Ακυρώνονται μαζικά οι πτήσεις

Χρήστης του Χ που βρίσκεται στο αεροδρόμιο του Σίπχολ στο Άμστερνταμ δημοσίευσε φωτογραφία από τον πίνακα αναχωρήσεων, που δείχνει ότι σχεδόν όλες οι πτήσεις με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο ακυρώθηκαν.

Ένας άλλος χρήστης δημοσίευσε φωτογραφία από βρετανικό αεροδρόμιο που δείχνει καθυστερήσεις ή αναμονή στις περισσότερες πτήσεις.

Σε πτήση για τη Γαλλία, οι επιβάτες έχουν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος αλλά το αεροπλάνο δεν απογειώνεται.

Ακυρώσεις πτήσεων και από τη Lufthansa, που ενημέρωσε τους επιβάτες της ότι θα κάνει εκ νέου κράτηση θέσης.

Σύμφωνα με το flightradar24.com, τα βρετανικά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου του Χίθροου του Λονδίνου, φαίνεται ότι περιορίζουν σημαντικά τις αναχωρήσεις. Οι αφίξεις συνεχίζονται.

Η αεροπορική εταιρεία με έδρα τη Γλασκώβη ανακοίνωσε: «Η αεροπορική εταιρεία Loganair δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση που επικρατεί: Υπήρξε βλάβη σε όλο το δίκτυο των υπολογιστικών συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα το πρωί».

Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία ελπίζει ότι θα εκτελέσει τις περισσότερες πτήσεις εντός Σκωτίας, ωστόσο προειδοποιεί για καθυστερήσεις στις πτήσεις βόρεια προς νότο και στις διεθνείς πτήσεις.

«Παρόλο που ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να εκτελέσουμε τις περισσότερες πτήσεις εντός Σκωτίας βάσει τοπικού συντονισμού και με την ελάχιστη δυνατή αναστάτωση, οι πτήσεις βόρεια προς νότο και οι διεθνείς πτήσεις ενδέχεται να υποστούν καθυστερήσεις. Εάν πετάτε μαζί μας σήμερα, παρακαλούμε να ελέγξετε την ιστοσελίδα μας για τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την πτήση σας πριν ξεκινήσετε για το αεροδρόμιο», καταλήγει.

Περιορίστηκαν οι αφίξεις στο Χίθροου

Επιβάτες ενημερώθηκαν ότι οι καθυστερήσεις μπορεί να φτάσουν έως και τις 12 ώρες, ενώ οι μηχανικοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Σύμφωνα με ιστότοπους παρακολούθησης πτήσεων, λίγα αεροπλάνα μπόρεσαν να απογειωθούν από το Χίθροου του Λονδίνου, από τις 11:30 π.μ. (τοπική ώρα, ώρα Ελλάδος 13:30 μ.μ.) ενώ, οι εισερχόμενες πτήσεις έχουν ανασταλεί.

Εκπρόσωπος της Nats, των εθνικών ελεγκτών εναέριου χώρου, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεχνικό πρόβλημα και έχουμε εφαρμόσει περιορισμούς στη ροή της κυκλοφορίας για να διατηρήσουμε την ασφάλεια. Οι μηχανικοί εργάζονται για να βρουν και στη συνέχεια να επιδιορθώσουν τη βλάβη. Ζητούμε συγγνώμη για την όποια αναστάτωση μπορεί να προκαλέσει αυτό».

Το Gatwick του Λονδίνου δήλωσε ότι τα αεροπλάνα συνέχιζαν να απογειώνονται και να προσγειώνονται σήμερα το απόγευμα.

protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ