close search results icon

Έπεσε και στην Ιταλία το σύστημα εναέριας κυκλοφορίας - Ντόμινο καθυστερήσεων σε όλη την Ευρώπη

Έπεσε και στην Ιταλία το σύστημα εναέριας κυκλοφορίας - Ντόμινο καθυστερήσεων σε όλη την Ευρώπη

Μετά τη Βρετανία έπεσε το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία, κυρίως στον τομέα της Ρώμης και στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ιταλίας. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν το πρόβλημα οφείλεται σε δυσλειτουργία του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία ή σε επίθεση χάκερς.

Συνέπεια του προβλήματος είναι ότι οι πτήσεις προς ιταλικά αεροδρόμια αλλά και από τη δυτική Ιταλία προς άλλες περιοχές της Ευρώπης καθυστερούν σημαντικά. Ενδεικτικό των καθυστερήσεων είναι πως 150 πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια που περνάνε πάνω από τον ιταλικό εναέριο χώρο, καθυστερούν και αυτές.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως είναι μικρότερο το πρόβλημα στην Ιταλία- ως προς τις καθυστερησείς των πτήσεων- σε σχέση με την Αγγλία.

Το πρόβλημα ξεκίνησε περίπου στη μία το μεσημέρι με την κατάρρευση του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Βρετανία. Το γεγονός συνεπάγεται πολύωρες καθυστερήσεις πτήσεων από βρετανικά αεροδρόμια προς άλλες χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- αλλά και εξίσου μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις από ευρωπαϊκά αεροδρόμια εκτός Βρετανίας, όπως το Ελευθέριος Βενιζέλος, προς τα αεροδρόμια της Μεγάλης Βρετανίας.

Ενδεικτικό είναι αυτό που συμβαίνει με πτήση της Aegean που επρόκειτο να αναχωρήσει στις 13:30 από Ελευθέριος Βενιζέλος προς Λονδίνο. Στις 15:30, έπειτα από δύο ώρες παραμονή μέσα στο αεροσκάφος οι δεκάδες επιβάτες έλαβαν οδηγία να αποβιβαστούν πίσω στο αεροδρόμιο όπου και ακόμη περιμένουν χωρίς να γνωρίζουν την ώρα πτήσης προς τη βρετανική πρωτεύουσα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το Λονδίνο δίνεται οδηγία σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν τις πτήσεις διότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επιτευχθεί ομαλοποίηση της κατάστασης ακόμη κι αν περάσουν αρκετές ώρες.

Με 11 ώρες καθυστέρηση θα πετάξουν οι επιβάτες της British προς Λονδίνο

Πίσω στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενδεικτική των μεγάλων καθυστερήσεων που περιμένουν εκατοντάδες επιβάτες είναι η περίπτωση της πτήσης της British που επρόκειτο να φύγει από Αθήνα για Λονδίνο στις 19:30. Λίγο πριν τις 17:30, οι επιβάτες έλαβαν ειδοποίηση ότι η πτήση θα γίνει ώρα 06:30 το πρωί της Τρίτης 29 Αυγούστου, δηλαδή με καθυστέρηση 11 ολόκληρων ωρών!

Καθυστερήσεις και σε περιφερειακά αεροδρόμια - Τι γίνεται στα νησιά

Οι καθυστερήσεις αφορούν κυρίως βρετανικές αεροπορικές εταιρείες και όσες είχαν προγραμματίσει πτήσεις προς και από βρετανικά αεροδρόμια. Ομως οι πολύωρες καθυστερήσεις στις πτήσεις προς και από Βρετανία δημιουργούν ντόμινο καθυστερήσεων κυρίως σε μικρότερα αεροδρόμια.

Από τη στιγμή που πτήσεις προς Βρετανία δεν μπορούν να απογειωθούν και δεν αδειάζουν διαθέσιμα parking stands δεν μπορούν να απογειωθούν άλλες πτήσεις προς μικρά αεροδρόμια.

Παράδειγμα το αεροδρόμιο της Κέρκυρας όπου υπάρχουν λίγες θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών και στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου με συνεχείς πτήσεις προς και από Βρετανία παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις σε πτήσεις άλλων εταιρειών προς και από το νησί των Φαιάκων αφού για να δοθεί άδεια προσγείωσης ενός αεροσκάφους θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη θέση parking αεροσκαφών.

protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ