close search results icon

Υπό ρωσική κατοχή το 20% του ουκρανικού εδάφους

Εκατό ημέρες πολέμου.

Το μέγεθος της πολεμικής καταστροφής περιγράφει ο πρόεδρος Ζελένσκι την ώρα που το Κρεμλίνο δεν κλείνει το παράθυρο προς την Ευρώπη. Συμπληρώθηκαν εκατό ημέρες πολέμου στην Ουκρανία.

Περισσότερες προμήθειες όπλων ζητά από τη Δύση ο Ουκρανός πρόεδρος, παρά τις πρόσφατες ανακοινώσεις από ΗΠΑ και Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις της χώρας του μάχονται σχεδόν απέναντι στο σύνολο του ρωσικού στρατού.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στο κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έχει, πλέον, υπό την κατοχή της το 20% του ουκρανικού εδάφους, επαναλαμβάνοντας τις εκτιμήσεις του ότι σκοτώνονται καθημερινά 100 Ουκρανοί στρατιώτες και τραυματίζονται περίπου 500.

oukrania-rossia-polemos-grafima.jpg

«Πρέπει να αμυνθούμε ενάντια σε σχεδόν ολόκληρο τον ρωσικό στρατό. Όλοι οι ετοιμοπόλεμοι ρωσικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί εμπλέκονται σε αυτήν την επίθεση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα μέτωπα των μαχών εκτείνονται σε μήκος περισσότερων των 1.000 χιλιομέτρων.

Απευθυνόμενος, επίσης μέσω βιντεοσύνδεσης, στο GLOBSEC 2022 Bratislava Forum, κάλεσε τη Δύση να αυξήσει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία ώστε να ωθήσει τον σκληρό πόλεμο του Κιέβου με τη Ρωσία προς ένα «σημείο καμπής» που θα του επέτρεπε να τον κερδίσει.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για διαιρέσεις εντός Ευρώπης που δημιουργούν ευκαιρίες τις οποίες εκμεταλλεύεται η Μόσχα, ωστόσο, σημείωσε ότι το Κίεβο εκφράζει τη ευγνωμοσύνη του για τη μέχρι στιγμής βοήθεια που έχει λάβει από τη Δύση.

Δεν κλείνουμε το παράθυρο

Στον αντίποδα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ έσπευσε, σήμερα, να υποβαθμίσει τις ανακοινώσεις για πωλήσεις οπλισμένων drones από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις αυτές δεν επηρεάζουν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ρωτήθηκε για τις δύσκολες σχέσεις με την Ευρώπη, ωστόσο, επισήμανε ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να κλείσει το παράθυρο της Ρωσίας προς τα δυτικά της ηπείρου.

Ο Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «η διοχέτευση (δυτικών) όπλων στην Ουκρανία δεν αλλάζει τις παραμέτρους της ειδικής επιχείρησης. Οι στόχοι της θα επιτευχθούν, όμως αυτό (σ.σ.: η προσφορά δυτικών όπλων στο Κίεβο) θα φέρει περισσότερη δυστυχία στην Ουκρανία...».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να καταστεί δυνατό με τα νέα όπλα να πληγεί η ρωσική επικράτεια από την Ουκρανία, ο Πεσκόφ δήλωσε: «Εξακολουθώ να μην θέλω να μιλήσω για απολύτως ανεπιθύμητα και πολύ δυσάρεστα σενάρια, στα οποία αυτά τα όπλα θα μπορούσαν υποθετικά να χρησιμοποιηθούν εναντίον στόχων στο έδαφός μας».

«Αυτό θα άλλαζε σημαντικά την κατάσταση προς μια μη ευνοϊκή κατεύθυνση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

πηγή: efsyn.gr

*φώτο: Αντιαρματικά οδοφράγματα στην πόλη της Οδησσού. (AP Photo/Petros Giannakouris, File)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ