close search results icon

ΔΕΥΑ Σκύδρας: Προϋπολογίζει 1,3εκ ευρώ για το ρεύμα αλλά δεν πληρώνει δεκάρα-Ερωτηματικό η ανοχή της ΔΕΗ

ΔΕΥΑ Σκύδρας: Προϋπολογίζει 1,3εκ ευρώ για το ρεύμα αλλά δεν πληρώνει δεκάρα-Ερωτηματικό η ανοχή της ΔΕΗ

Δημοσίευμα έντυπης Πέλλαnews, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Σκύδρας (ΔΕΥΑΣ) είναι αυτή που τα τελευταία χρόνια έχει τραβήξει όλα τα βλέμματα των πολιτών του Δήμου Σκύδρας με την περίφημη πολιτική της. Μιας πολιτικής που ουσιαστικά βαδίζει με τις πλάτες της ΔΕΗ. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο ν’ ακούς στον Δήμο Σκύδρας ότι έχουν τακτοποιηθεί τα οικονομικά, τα δάνεια κτλ ενώ το κοντέρ στο Νομικό Πρόσωπο καταγράφει χρέος εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, τόσο ο λογιστής, όσο και ο πρόεδρος της επιχείρησης σημειώνουν, ξεκάθαρα, ότι κι όλες οι εισπράξεις να κατευθύνονταν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ δεν θα αρκούσαν για να εξοφλούνταν τα τιμολόγια της. Βέβαια, αυτές δεν είναι δηλώσεις που ακούγονται πρώτη φορά. Εδώ και χρόνια τις καταγράφουμε στο ρεπορτάζ και όταν ακόμα η ενεργειακή κρίση δεν είχε χτυπήσει την πόρτα μας. Ακόμη και οι ρυθμίσεις που είχαν επιχειρηθεί στο παρελθόν δεν τηρήθηκαν από τη ΔΕΥΑ ενώ σ’ ερώτηση του Πορτοκαλίδη Χαρίτων στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης σχετικά με το πόσα λεφτά μπόρεσε να δώσει η ΔΕΥΑ στη ΔΕΗ, η απάντηση πραγματικά ήταν αποστομωτική: «μηδέν» ευρώ. Καμία πληρωμή, δηλαδή, λογαριασμού δεν έχει γίνει κατά την περσινή χρονιά. Και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που ο προϋπολογισμός της επιχείρησης που διαχειρίζεται το νεράκι που πίνει ο πολίτης καλύπτεται από μυστήριο. Θα μπορούσε, βεβαίως, να πει κάποιος μπράβο στη Διοίκηση που καταφέρνει και αποφεύγει, πείθει ή τελικώς διαπραγματεύεται με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (που δεν χαρίζει ούτε ευρώ στον Έλληνα πολίτη) και την έχει στην κυριολεξία χρεωμένη ένα σκασμό λεφτά. Είναι όμως έτσι; Αξίζουν μπράβο αυτές οι επιλογές ή μιλάμε για μια πολιτική που στο μέλλον θα βγουν τα σπασμένα και θα πει ο Σκυδραίος το νερό νεράκι!

Φωτοβολταϊκά

Η πολιτική της ΔΕΥΑ και η εξίσωση του γρίφου είναι ξεκάθαρο και το διατρανώνουν περήφανα και τα στελέχη της ότι στηρίζεται σ’ αυτά τα πάνελ που θα παράγουν ενέργεια και θα αποπληρώνουν το ρεύμα που ξοδεύει η επιχείρηση. Και στο τελευταίο ΔΣ ακούσαμε ότι οι εξελίξεις είναι θετικές από την άποψη ότι το κράτος πιέζει τη ΔΕΗ να ενισχύσει το δίκτυο ώστε να ξεκινήσει το περίφημο net metering. Κανείς, όμως δεν ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με το τεράστιο χρέος που αφήνει πίσω. Θα έχουμε, δηλαδή net metering για τους τρέχοντες λογαριασμούς και net metering για τα 5 ή 6 ή 7εκ ευρώ που θα φτάσει το «φέσωμα» μέχρις ότου μπουν στην «πρίζα» τα πολυπόθητα απ’ όλους φωτοβολταϊκά πάρκα; «Εμείς κάναμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και ότι χρειαζόταν για να εγκριθούμε» αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ προσθέτοντας ότι «από δω και πέρα είναι θέμα της ΔΕΗ πότε θα ενισχύσει το δίκτυο της». Αναρωτιέται, όμως ο σκεπτόμενος πολίτης, οι άλλες ΔΕΥΑ της χώρας γιατί πληρώνουν τους λογαριασμούς, γιατί προχωρούν σε ρυθμίσεις, γιατί τέλος πάντων δεν ακολουθούν την ίδια τακτική μη πληρώνοντας τη ΔΕΗ; Ενώ, συγχρόνως, αναμένουν κι αυτές τα δικά τους φωτοβολταϊκά πάρκα να τους δώσουν το απαραίτητο ενεργειακό/οικονομικό οξυγόνο;

Αύξηση τιμολογίων

Στην ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2023 ο λογιστής ανέφερε «η αύξηση που κάναμε αρχίζει να αποδίδει. Μέχρι τέλος της χρονιάς θα έχουμε ικανοποιητικές ενδείξεις για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων και τι αντίκτυπο θα έχουν στα έσοδα μας». Στα ψιλά γράμματα πέρασε ότι υπήρξε αύξηση, διότι αυτή η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να διανοηθεί ότι κάνει αυξήσεις τιμολογίων. Όσο, όμως και να προσπαθεί κάποιος να παραπλανήσει έρχεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα. «Στην έκδοση λογαριασμών είμαστε συν 250.000ευρώ, πιστεύω ταμειακά θα δούμε επιπλέον 150.000ευρώ» σημείωσε ο λογιστής. Τι βλέπει, όμως κανείς στον προϋπολογισμό που παρουσίασε η ΔΕΥΑ, τον οποίο χαρακτήρισαν ως ταμειακό προϋπολογισμό; Βλέπει ότι έχει ένα γενικό σύνολο εσόδων λίγο πάνω από τα 13εκ ευρώ κι επειδή είναι ισοσκελισμένος σημαίνει ότι έχει και τα ίδια έξοδα. Και μόνον που ένας προϋπολογισμός προϋπολογίζει έσοδα από παροχή υπηρεσιών περί τα 2,3εκ ευρώ (το 1,5εκ ευρώ είναι από τις πωλήσεις νερού) και συγχρόνως παραδέχεσαι ότι όλα τα πραγματικά έσοδα (αυτά δηλαδή που εισπράττονται) δεν αρκούν για να ξοφλήσουν τις υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ (σήμερα 1,3εκ ευρώ ετησίως τα προηγούμενα χρόνια λιγότερο) σημαίνει ότι πρόκειται για έναν «μυστήριο» προϋπολογισμό που συντάσσεται, γιατί, πρέπει να συνταχθεί. Και ξοδεύει για γραμματειακή υποστήριξη και λογιστές, μαζί με τους ορκωτούς περί τα 70.000ευρώ. Προϋπολογίζει, μάλιστα για μελέτες 100.000ευρώ ενώ, προσέξτε, οι καθημερινές βλάβες του απαρχαιωμένου πλέον δικτύου (δείχνει πλέον την ηλικία του τονίζει συνεχώς ο λογιστής) που χρειάζεται καθημερινές συντηρήσεις εκτιμήθηκαν 150.000ευρώ περίπου (συντηρήσεις στα δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης και υδατόπυργων). Ενώ για τις επεκτάσεις δικτύων και νέων συνδέσεων έχει προϋπολογιστεί το «τεράστιο» ποσόν των 60.000ευρώ. «Δεν υπάρχουν τα χρήματα για έργα» αναφέρει ο λογιστής χωρίς όμως να αναφερθεί και στην κατάργηση του 80% που ήταν λεφτά που κατευθύνονταν για δίκτυα. Και την ίδια στιγμή έχουμε δυο, τρία έργα στον προϋπολογισμό, πολλών εκατομμυρίων με λεφτά, όμως, από τα προγράμματα των Φιλόδημος, Αντώνης Τρίτσης κτλ. Και βλέπουμε ότι η επέκταση του δικτύου αποχέτευσης στο Ριζό προϋπολογίζεται με τα 3,8εκ ευρώ, ενώ έχει συμβασιοποιηθεί με τα μισά λεφτά. Μισό εκατομμύριο είναι οι αμοιβές του προσωπικού που εννοείται δεν τα αγγίζουμε διότι πρέπει να πληρωθούν (υπάρχουν υπάλληλοι σ’ αυτή την επιχείρηση πραγματικά διαμάντια) κι άλλα 200.000ευρώ, σημειώνονται ως υποχρεώσεις σε προμηθευτές παρελθόντων ετών.

Το μυστήριο

Το μυστήριο, λοιπόν στον συγκεκριμένο προϋπολογισμό δεν είναι άλλο από τα ίδια τα νούμερα που απλά είναι νούμερα για να έρθουν στα ίσια τους τα έσοδα με τα έξοδα. Ένα μυστήριο που στηρίζεται από την επίσης μυστηριώδη στάση της ΔΕΗ που για να τα λέμε κι’ όλα, ίσως πρέπει να την ευγνωμονεί ο Σκυδραίος πολίτης που δεν έχει στήσει στα δέκα μέτρα την επιχείρηση αναγκάζοντας την σε αποφάσεις που εν τέλει δεν θα ήθελε κανένας. Ένας προϋπολογισμός που μυστηριωδώς προϋπολογίζει τόσο λίγα λεφτά για τα συνεργεία, που είναι καθημερινά έξω και τα οποία αντιμετωπίζουν τη «Λερναία Ύδρα» μιας κι εκεί που φτιάχνουν μία βλάβη ξεφυτρώνουν άλλες δύο!

Μη ρεαλιστικός

«Μη ρεαλιστικό» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο Χαρίτων Πορτοκαλίδης ο οποίος και τον καταψήφισε. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου σχολίασε ως εξής: «Ο Π/Υ, όπως έχει συνταχθεί, είναι μη ρεαλιστικός, φιλόδοξος και δεν έχει λάβει υπόψη του τα πεπραγμένα και απολογιστικά στοιχεία των προηγουμένων ετών, τα οποία απείχαν πάρα πολύ από τις προβλέψεις, όπως και ο αυτός που καλούμαστε να ψηφίσουμε. Οι προβλέψεις για τα έσοδα είναι υπερεκτιμημένες και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να εισπραχτούν, όπως βέβαια και τα προηγούμενα έτη. Υπάρχουν και μεταφέρονται από έτος σε έτος ανείσπραχτες απαιτήσεις χωρίς να έχουν παρθεί μέτρα για να εισπράττονται έγκαιρα ή μέσω ρυθμίσεων και διακανονισμών με τους δημότες. Έχει σχηματιστεί πρόβλεψη για τη ΔΕΗ 1.300.000,00 € το έτος 2023. Ρωτάω, το τρέχον έτος ή και τα προηγούμενα, τι ποσά έχουν πληρωθεί για τη ΔΕΗ; Τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για την ρύθμιση και αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ; Από τα χρήματα που πρόβλεψε ο περυσινός προϋπολογισμός για την ΔΕΗ πόσα πήγαν εκεί; Κι αν δεν πήγαν εκεί που πήγαν; Πως να ψηφιστεί ένα σχέδιο Π/Υ, όταν εκκρεμούν ακόμα οι εγκρίσεις των απολογισμών περασμένων ετών, για να έχουμε συγκρίσιμα οικονομικά στοιχεία και τις σημαντικές αποκλείσεις των προβλέψεων με τα τελικά πεπραγμένα;»

Το τεχνικό πρόγραμμα

Όσο για το τεχνικό πρόγραμμα είναι αυτό που βλέπετε στο πινακάκι


deya-skydra.JPG

Εκτός προγραμμάτων το ποσό των έργων είναι 60.000ευρώ. Δεν υπάρχει έργο, δηλαδή, όπως άλλωστε παραδέχονται και οι αρμόδιοι. Αλλά και στα έργα των προγραμμάτων υπάρχουν ενδιαφέροντα πραγματάκια με τα οποία θα ασχοληθούμε στα επόμενα τεύχη μιας και έχει ενδιαφέρον να γνωρίζετε το ιστορικό από τους διαγωνισμούς και σε ποιους κατέληξαν!

deya-skydra-deh-fotoboltaika.JPG


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ