close search results icon

Δωρεά Λεόντιου Σιδηρόπουλου: τουλάχιστον έχει το όνομα του η βιβλιοθήκη!

Δωρεά Λεόντιου Σιδηρόπουλου: τουλάχιστον έχει το όνομα του η βιβλιοθήκη!

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο του Λεόντιου Σιδηρόπουλου, η δωρεά του προς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σκύδρας παραμένει «πρόβλημα». Και πως μπορεί να αποτελεί πρόβλημα μια δωρεά; ‘Όταν αυτοί που πρόκειται να τη διαχειριστούν κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Ο αποθανών άφησε χρηματικό ποσό για τη βιβλιοθήκη αλλά τελικά κάποιοι αποφάσισαν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές, ο συγχωρεμένος μοίρασε ένα διαμέρισμα στα δύο αλλά τελικά οι συνιδιοκτήτες δεν μπορούν να συνεννοηθούν.

Ευτυχώς δόθηκε το όνομα του ανθρώπου στη βιβλιοθήκη και αναφέρεται στα δελτία τύπου αν και μια πινακίδα δεν αξιωθήκαμε να φτιάξουμε!

Ουσιαστικά, ένας μικρός Δήμος, όπως αυτός της Σκύδρας είχε την τύχη να του δωρίσουν χρήματα και ακίνητη περιουσία για έναν σκοπό που δεν τον συναντάς κι εύκολα (πέραν της δωρεάς βιβλίων), αποκτώντας έτσι το πλεονέκτημα να αναβαθμίσει μια υπηρεσία για την οποία σπανίως να προϋπολογίσει κάποιο κονδύλιο. Κι αυτό αποδεικνύεται περίτρανα μιας και για τη σημερινή κατάσταση της βιβλιοθήκης της Σκύδρας δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι, πόσο μάλλον ο Λεόντιος Σιδηρόπουλος. Ακούσατε τι είπε η Δήμαρχος; Τα λεφτά που θα πάρουμε από τον πλειστηριασμό θα τα κατευθύνουμε στην εύρεση χώρου για βιβλιοθήκη. Το ότι υπάρχει σήμερα βιβλιοθήκη οφείλεται στην καλή δουλειά δύο τριών υπαλλήλων που αγαπούν το βιβλίο και στριμωγμένοι σ’ έναν ακατάλληλο χώρο επιτελούν ένα σπουδαίο έργο.

Βέβαια, για την μέχρι σήμερα κατάληξη στην υπόθεση αυτή, μερίδιο ευθύνης έχει σίγουρα και η άλλη πλευρά, της χήρας, δηλαδή, του κ. Σιδηρόπουλου που δε βοήθησε με τη συμπεριφορά της ώστε από την πρώτη στιγμή το ακίνητο να αξιοποιηθεί προς όφελος και δικό της αλλά και του Δήμου.

Η ανιψιά της χήρας που είναι σήμερα ιδιοκτήτρια του 50% του διαμερίσματος 75τμ στη Νέα Σμύρνη έχει οδηγήσει την όλη ιστορία στην τελική της φάση με τον πλειστηριασμό που είναι να πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου. Εμείς αναζητήσαμε την κα Βασιλική Παπαδοπούλου για τη δική της άποψη, αλλά, μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίθηκε. Ας σταθούμε λοιπόν στην περίπτωση του ΕΦΑΚΠΠ που ανήκε η βιβλιοθήκη και του Δήμου Σκύδρας που από 1/1/24 έχει απορροφήσει το νομικό πρόσωπο.

Αφήνουμε στη δική σας κρίση, όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν ότι το χρηματικό ποσό των 40.000ευρώ περίπου χρησιμοποιήθηκε από τη ΔΕΚΑΠΑ (Δ. Σκύδρας) γι’ άλλον σκοπό απ’ αυτόν της επιθυμίας του.

Για το ακίνητο ξέραμε κάποια πράγματα αλλά εμπλουτίστηκαν μετά τα όσα ειπώθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 22 Φεβρουαρίου. Ξέρετε γιατί ήταν έκτακτη; Γιατί την επομένη, έπρεπε ο Δήμος Σκύδρας να δηλώσει τη συμμετοχή του στον πλειστηριασμό της 28ης Φεβρουαρίου. Και από πότε ήξερε ότι το ακίνητο οδηγείται στον πλειστηριασμό; Από το 2020 ουσιαστικά όταν και η ανιψιά της χήρας φάνηκε ότι δεν τα βρίσκει με τον Δήμο και προχώρησε στη λύση της κοινωνίας.

1.JPG

Κατέθεσε αγωγή, το 2022 υπήρξε αμετάκλητη απόφαση χωρίς η πλευρά του ΕΦΑΚΠΠ να ασκήσει ένδικα μέσα. Τι γνώριζε για όλα αυτά ο κόσμος της Σκύδρας; Τίποτα. Γιατί δεν ήρθε άμεσα η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να παρθεί η απόφαση; Στη δική σας κρίση το συμπέρασμα! Πότε έγινε γνωστό ότι θα γίνει πλειστηριασμός; Όταν το ΕΦΑΚΠΠ απάντησε σε αίτημα του κ. Πορτοκαλίδη τον Οκτώβριο του 2023. Και πότε ο Δήμος Σκύδρας μίλησε για τις προθέσεις του; Μία μέρα πριν τη δήλωση συμμετοχής στον πλειστηριασμό καλώντας έκτακτη συνεδρίαση. Φέρνοντας μάλιστα και γνωμοδότηση η οποία και μόνο από μία παράγραφο δηλώνει ότι η μη συμμετοχή στον πλειστηριασμό ήταν προδιαγεγραμμένη και προαποφασισμένη.

2.JPG


Η Δήμαρχος στην έκτακτη συνεδρίαση της 22ης Φεβρουαρίου είπε μεταξύ άλλων στην εισήγηση της ότι «το 2013 η χήρα νοίκιασε το ακίνητο σε μια κυρία στην Αθήνα. Η μισθώτρια ισχυριζόταν ότι της ειπώθηκε ότι το ακίνητο ανήκει όλο στην κα Παρθένα. Δεν υπέγραφε μαζί μας συμφωνητικό κατά το ποσοστό που μας αναλογούσε. Έμεινε από το 2013 έως το 2017 οφείλοντας ενοίκια ύψους 14.000ευρώ. Δηλαδή 7.000ευρώ στην κα Παρθένα και 7.000ευρώ στο ΕΦΑΚΠΠ. Οφείλει και τη ΔΕΗ, κοινόχρηστα, νερά κτλ. Ακολούθησε εξώδικη διαμαρτυρία από το ΕΦΑΚΠΠ προς τη μισθώτρια η οποία ισχυρίστηκε ότι δεν οφείλει επειδή δεν είχε συμφωνητικό. Έφυγε τέλος του 2017, μέσα στο 2018. Κινήσαμε διαδικασία για να εισπράξουμε τα οφειλόμενα, αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση και διεύθυνση, δεν αναζητήθηκε από τους δικαστικούς επιμελητές, στην Αθήνα και φυσικά δεν μπόρεσαν να τη βρουν».

Διαβάστε, όμως, παρακάτω τι αναφέρεται στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

3.JPG

Τι να πιστέψει ο πολίτης της Σκύδρας και γιατί τέλος πάντων όλα αυτά δεν έρχονται στην ώρα τους στο Δημοτικό Συμβούλιο να συζητηθούν με διαφάνεια και να παρθούν αποφάσεις αφήνοντας έτσι το ζήτημα να σέρνεται!

Επιπρόσθετα η Δήμαρχος Σκύδρας, σημειώνει, ότι με τον τότε πρόεδρο, κ. Σουρουτζίδη είπαν ότι θα φτιάξουν το διαμέρισμα (ειπώθηκε είπε και μέσα στην αίθουσα στο παρελθόν) κατά το ποσοστό που τους αναλογεί και θα το δώσουνε να μένουνε φοιτητές από την περιοχή της Σκύδρας (πως συνεννοήθηκαν με τη χήρα γι’ αυτή την πρωτοβουλία μόνο αυτή ξέρει). «Όπερ και εγένετο όπως είπα πριν, δύο φοιτήτριες από τη Σκύδρα έμεναν το 2018, το 2019 δε θυμάμαι ακριβώς. Και αυτό ειπώθηκε και εδώ μέσα σε κάποιες συνεδριάσεις και στο ΕΦΑΚΠΠ, μπορεί να μην αναδείχθηκε γιατί ίσως τα τοπικά μέσα δε θέλουν να προβάλουνε τους ισχυρισμούς μας γι’ αυτά που εμείς κάνουμε, (ανοίγει παρένθεση) θυμάμαι μία φορά τις απόκριες, που είχε βουλιάξει η Σκύδρα από τον κόσμο δεν έγινε ούτε τόση αναφορά, έγινε αναφορά στο καρναβάλι της Αριδαίας και όχι της Σκύδρας που γινότανε χαμός» ήταν τα λόγια της Δημάρχου για να τονίσει ξανά ότι το κρύψανε κι αυτό τα τοπικά μέσα, όμως είχε γίνει γνωστό, και δύο φοιτήτριες από εδώ, τα ονόματα των οποίων είναι στη διάθεση σας υπέβαλαν αίτηση στον φορέα για να παραχωρηθεί.

Το θέμα με τους φοιτητές τονίστηκε ιδιαίτερα διότι αυτή την πρόταση κατάθεσε η αντιπολίτευση στον δημόσιο διάλογο το προηγούμενο διάστημα και πριν γίνουν γνωστά όλα τα παραπάνω. Η Δήμαρχος, όμως, θίχτηκε, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν είναι πρόταση διότι την έχει ήδη υλοποιήσει η δική της δημοτική αρχή. Και στο ερώτημα πότε υπήρξε δημόσια ανακοίνωση για φοιτητές που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το διαμέρισμα, η κα Ιγνατιάδου είπε το αμίμητο ότι το έκρυψαν τα τοπικά μέσα αλλά και ότι έχει ειπωθεί σε συνεδριάσεις.

Αν έχει σταλεί δελτίο τύπου ή σχετική ανακοίνωση και την έχει αποσιωπήσει η Πέλλαnews (στο κομμάτι που την αφορά η κατηγορία) πραγματικά θα ζητήσουμε συγνώμη από τους πολίτες.

Να σας παρουσιάσουμε, όμως, δημοσίευμα της έντυπης Πέλλαnews στις 6 Δεκεμβρίου 2017, όταν και το ΔΣ πήρε απόφαση για την ονοματοδοσία. Ακούστε επιπλέον και το ηχητικό από τη συνεδρίαση που είχε πραγματοποιηθεί στις 21/11/2017 για να καταλάβετε ότι καμία αναφορά δεν είχε γίνει από Ιγνατιάδου και Σουρουτζίδη για φοιτητές.

4.JPG

Οι δύο φοιτήτριες έμειναν το 2018 και το 2019 στο διαμέρισμα, με την κα Ιγνατιάδου στην ομιλία της, τέλος του 2017 να μην αναφέρει τίποτα για αυτή τη μεγαλοσύνη του Δήμου, όπως επίσης, δεν είχε αναφέρει τίποτα για τη μισθώτρια που δεν έβρισκαν και όλα αυτά που «αποκάλυψε» μία ήμερα πριν την ειλημμένη απόφαση για τη μη συμμετοχή στον πλειστηριασμό. Πάντως έδωσε τη σπουδαία πληροφορία ότι οι φοιτήτριες δεν ήταν ψηφοφόροι της (όποιος έχει τη μύγα…) αλλά δεν είπε αν είναι σήμερα!

Η Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι τα προηγούμενα χρόνια έκαναν προσπάθειες να αποκτήσουν και το υπόλοιπο 50% του διαμερίσματος. Είπε επίσης ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή αναζητούν πάτημα ώστε να συμμετέχουν στον πλειστηριασμό για να μη χαθεί το διαμέρισμα. Από την άλλη διαβάζουμε ότι ο λογιστής του ΕΦΑΚΠΠ τους συμβούλευε όλα αυτά τα χρόνια ότι η δαπάνη δεν είναι νόμιμη με τη γνωμοδότηση της τελευταίας στιγμής (κατά την προσφιλή τους μέθοδο) να τους αποτρέπει να το διεκδικήσουν, όπως και το έπραξαν.

Για τη γνωμοδότηση ( δείτε εδώ prosklhsh-kai-ishghsh-F1yt8.pdf) να σημειώσουμε ότι η αντιπολίτευση θεωρεί ότι μπορεί κάποιος άλλος δικηγόρος να έβρισκε τρόπο και να δικαιολογούσε τη συμμετοχή του Δήμου στον πλειστηριασμό αλλά, αλήθεια, ποιος προλάβαινε να μπει σ’ αυτή τη διαδικασία όταν δεν ήξερε τι θα πράξει και ποια είναι τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής;

Συμπερασματικά, η κοινωνία της Σκύδρας ίσως να μάθαινε ότι ο Δήμος δε θα συμμετείχε στον πλειστηριασμό πολύ αργότερα, όχι επειδή το απέκρυψαν τα τοπικά μέσα, αλλά επειδή η Δημοτική Αρχή το χειριζότανε το θέμα με κριτήρια που μόνο αυτή ξέρει. Μετά τη δημοσιότητα που δόθηκε κρατάμε την υπόσχεση ότι τα χρήματα που θα πάρει ο Δήμος (να δούμε πόσα θα είναι) θα κατευθυνθούν στη βιβλιοθήκη. Θα σχολιάσουμε σε άλλο κείμενο τις προτάσεις που ειπώθηκαν για το που μπορεί να γίνει βιβλιοθήκη ή πως αλλιώς μπορεί να επωφεληθεί η βιβλιοθήκη. Και αυτό που πραγματικά προκαλεί απορία είναι ότι δε βρέθηκε ούτε ένας δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας να απορήσει με τις ανακολουθίες των όσων ισχυρίστηκε η Δήμαρχος. Είχε δίκιο ο κ. Σουμελίδης, που αρνήθηκε να ψηφίσει. Πρόκειται για μια ιστορία που η Δήμαρχος ένιωσε να απειλείται η αλήθεια των λόγων της, όταν επί 20 χρόνια υπήρχαν λιγοστά λόγια κι αυτά με ψήγματα αλήθειας. 

Πάντως, πάλι καλά να λέμε, τον τιμήσαμε τον άνθρωπο και η βιβλιοθήκη έχει το όνομα του. Και αυτό... ήταν αίτημα της ανιψιάς! 

***Εκτός θέματος... αλλά η Δήμαρχος την άνοιξε την παρένθεση για το καρναβάλι της Σκύδρας και ότι το τοπικό μέσο δεν έκανε ούτε μια αναφορά... πραγματικά... πρόκειται για ένα τεράστιο ψέμα. Κι επειδή έρχονται οι Απόκριες, ανοίγουμε κι εμείς την παρένθεση και με τα link παρακάτω και το βίντεο που μπορείτε να δείτε την κάλυψη της περσινής παρέλασης, με δύο κάμερες και drown, διαφημίζουμε και το φετινό καρναβάλι στο οποίο θα είμαστε εκεί για να το αναδείξουμε.

Με την Αναστασία Τελιανίδου το Σκυδραϊκό Καρναβάλι - δείτε τους συμμετέχοντες

Απολαυστικό Σκυδραϊκό καρναβάλι και το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ