close search results icon

Η μεγαλύτερη δωρεά (1,3εκ ευρώ) στην πόλη της Σκύδρας από τον Βογιατζέρη Δημήτριο

Ποιος είναι ο μεγάλος δωρητής

Η μεγαλύτερη δωρεά  (1,3εκ ευρώ) στην πόλη της Σκύδρας από τον Βογιατζέρη Δημήτριο
Το οικόπεδο στο Ντεκοβίλ για την ανέγερση της Εκκλησίας. Αναμένεται η παραχώρηση του από το ΥπΑΑΤ

Η είδηση για τη δωρεά εκατομμυρίων ευρώ στον Δήμο Σκύδρας με σκοπό την ανέγερση Ιερού Ναού είναι γνωστή μέσα από προηγούμενα δημοσιεύματα της Πέλλαnews. Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, να μην αναζητήσουμε το παρελθόν του μεγάλου δωρητή, του τεράστιου και μοναδικού, για τα δεδομένα του μικρού αυτού τόπου, χρηματικού ποσού, που στην κυριολεξία ζαλίζει αλλά ταυτόχρονα μας γεμίζει με αισιοδοξία ότι ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος γιατί υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται τον συνάνθρωπο τους και δεν ξεχνούν τις ρίζες τους!

Ποιος είναι ο μεγάλος δωρητής;

Ποιος είναι ο Δημήτριος Βογιατζέρης;

bogiatzeris-skydra.jpg

Ο Βογιατζέρης Δημήτριος είναι γιος του Βογιατζέρη Αθανάσιου, χρυσοχόου που γεννήθηκε στην Τροία και μεγάλωσε στην Αμερική (Harlan Kentucky) και της Μαρίας που γεννήθηκε στην Καλλίπολη (Τουρκίας). Απέκτησαν ακόμα τα δίδυμα παιδιά τους Χαράλαμπο Βογιατζέρη και Αικατερίνη Μπαϊρακτάρη.

Η οικογένεια τους εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και διατηρούσε κοσμηματοπωλείο, κάνοντας και εισαγωγές Ελβετικών ωρολογιών, σε ιδιόκτητο σπίτι και κατάστημα.

Κάποια στιγμή αποφάσισε να επιστρέψει στην Αμερική, δώρισε το κατάστημα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και εγκαταστάθηκε προσωρινά στους συγγενείς της Μαρίας στη Σκύδρα.

Μεσολάβησε, όμως, ο πόλεμος του 1940 και παρέμειναν τελικά μόνιμα στη Σκύδρα διατηρώντας κατάστημα χρυσοχοείο – ωρολογοποιείο στην κεντρική πλατεία.

Ο Δημήτριος Βογιατζέρης, μεγάλωσε, σπούδασε και υπηρέτησε στον στρατό στη Σκύδρα και εργάστηκε στο κατάστημα του πατέρα του, που στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του αδελφού του Χαράλαμπου.

Παντρεύτηκε την Ανθούλα Ρεσινιώτη και έζησαν στη Θεσσαλονίκη.

Η δωρεά

Ο Δημήτριος Βογιατζέρης δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του και τα χρόνια που έζησε στη Σκύδρα και αποφάσισε να κάνει δωρεά στην πόλη της Σκύδρας το τεράστιο χρηματικό ποσό των 1.300.000ευρώ για την ανέγερση εκκλησίας στη μνήμη του πατέρα του Αθανάσιου. Ο κ. Βογιατζέρης, όπως μαθαίνουμε από αρκετά χρόνια πριν τον θάνατο του είχε ξεκινήσει επαφές με τον Δήμο Σκύδρας και τη Μητρόπολη ώστε να εξασφαλισθεί κεντρικό οικόπεδο για την ανέγερση του Ναού.

Η διαθήκη

Αναζητήσαμε και τη διαθήκη που άφησε. Στη δημόσια, λοιπόν, διαθήκη του, μεταξύ άλλων ορίζει ρητά την επιθυμία του:

«Τα χρηματικά ποσά που διατηρώ είτε τοποθετημένα, είτε επενδυμένα σε προθεσμιακές καταθέσεις και σε τραπεζικά επενδυτικά προϊόντα και συγκεκριμένα σε δολάρια Αμερικής και σε ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καταλείπω ως κληροδότημα για την ανέγερση Εκκλησιαστικού Ναού στην πόλη της Σκύδρας Πέλλας που είναι ο τόπος καταγωγής του πατέρα μου. Συγκεκριμένα ορίζω ότι τα άνω χρηματικά ποσά θα εισπράξουν και θα διαχειριστούν μετά τον θάνατο μου μια τριμελής Διαχειριστική Επιτροπή που θα συσταθεί με μέλη: α) τον εκάστοτε Δήμαρχο Σκύδρας, β) τον εκάστοτε Προϊστάμενο Αστυνομικής Διεύθυνσης Σκύδρας, γ) τον εκάστοτε Προκαθήμενο του κεντρικού Ιερού Ναού Σκύδρας με σκοπό την ανέγερση και παράδοση στο εκκλησίασμα της πόλης της Σκύδρας Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου που θα κτιστεί σε κεντρικό σημείο της πόλης της Σκύδρας στη μνήμη των γονέων μου Αθανασίου και Μαρίας Βογιατζέρη.

Ρητά ορίζεται ότι σε περίπτωση αδυναμίας διάθεσης κεντρικού γηπέδου στην πόλη της Σκύδρας κατάλληλου για την ανέγερση Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου εντός διετίας από τη δημοσίευση της παρούσας διαθήκης μου, τότε επιθυμώ τα άνω χρηματικά ποσά να διατεθούν εξ’ ολοκλήρου για την ανέγερση Νοσοκομείου για τους πολίτες της Σκύδρας με ονομασία «Βογιατζέρειο Νοσοκομείο Σκύδρας».

Σήμερα

Έναν περίπου χρόνο από τον θάνατο του Δημήτριου Βογιατζέρη (απεβίωσε στις 29 Ιουνίου 2022) γνωρίζουμε, όπως σας έχουμε ενημερώσει και στο παρελθόν, ότι ο Πολιτικός Μηχανικός, Πεφτούλης Κακουλίδης έχει μεριμνήσει μ’ όλες τις νόμιμες διαδικασίες να εξασφαλισθεί κατάλληλο οικόπεδο που θα ανταποκρίνεται στα οριζόμενα για την ανέγερση του Ναού, για το οποίο όμως εκκρεμεί απόφαση παραχώρησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης, αν και το θέμα είναι πλέον γνωστό κι έχει συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την κινητικότητα της αναφερόμενης Διαχειριστικής Επιτροπής και δεν είναι γνωστό αν ουσιαστικά έχει συσταθεί κι έχει δρομολογήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες που πρέπει να εκτελεστούν ώστε να ικανοποιηθεί η επιθυμία του μεγάλου δωρητή, του Δημήτριου Βογιατζέρη.

Η Σκύδρα, οι πολίτες της Σκύδρας έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου χάρη στη μεγαλοδωρία ενός συμπολίτη τους. Μια πράξη αγάπης για έναν τόπο που φαίνεται ότι ο Θεός δεν τον αφήνει απροστάτευτο!

*Πρώτη δημοσίευση στην έντυπη Πέλλαnews της Τετάρτης 19 Ιουλίου 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ