close search results icon

Ήξερε η κοινωνία της Σκύδρας ότι διατίθεται από τον Δ. Σκύδρας διαμέρισμα στην Αθήνα για φοιτητές;

Ήξερε η κοινωνία της Σκύδρας ότι διατίθεται από τον Δ. Σκύδρας διαμέρισμα στην Αθήνα για φοιτητές;

Τόσα χρόνια καλύπτουμε με ρεπορτάζ τον Δήμο Σκύδρας, πρώτη φορά ακούμε από τα χείλη της Δημάρχου ότι διαθέτουν διαμέρισμα στην Αθήνα για φοιτητές. Δεν θυμόμαστε να έχει βγει ποτέ ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα ούτε θυμόμαστε ποτέ να έχει υπάρξει κάποιο ευχαριστήριο από την πλευρά των οικογενειών των φοιτητών που επωφελήθηκαν αυτής της πρωτοβουλίας της Δημοτικής Αρχής.

Και γιατί στεκόμαστε στο θέμα αυτό. Μα για να πούμε έλεος … μ’ αυτή την αλαζονεία και την προσπάθεια εκμηδένισης οποιασδήποτε πρότασης που προέρχεται από άλλο πρόσωπο πλην της Δημάρχου.

Όσοι διαβάζετε το συγκεκριμένο άρθρο πραγματικά διερωτηθείτε αν ξέρατε ότι ο Δήμος Σκύδρας προσφέρει σε οικονομικά ευάλωτες οικογένειες, που έχουν φοιτητή στην Αθήνα, δωρεάν διαμέρισμα. Και πρόκειται για το διαμέρισμα που άφησε «προίκα» στον Δήμο Σκύδρας και συγκεκριμένα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ο συγχωρεμένος Λεόντιος Σιδηρόπουλος. Ο άνθρωπος έδωσε και λεφτά για τη βιβλιοθήκη αλλά ο Δήμος πλήρωσε ασφαλιστικές εισφορές.

Ποιος ήξερε στην κοινωνία της Σκύδρας ότι το διαμέρισμα που βρίσκεται στην Αθήνα έχει βγει σε πλειστηριασμό (28 Φεβρουαρίου) αν δεν αναδείκνυε το θέμα η αντιπολίτευση του Δήμου Σκύδρας; Κι ακούμε τη Δήμαρχο για πρώτη φορά να ανταπαντάει στην πρόταση της κας Παπαδοπούλου να διεκδικήσει το διαμέρισμα ο Δήμος και να το δίνει σε φοιτητές ότι αυτό δεν είναι πρόταση διότι η δημοτική αρχή ήδη το έχει υλοποιήσει. Μα πότε και σε ποιους φοιτητές; Γιατί να είναι κρυφό; Γιατί δεν υπήρξε ενημέρωση εδώ και χρόνια για το θέμα του διαμερίσματος; Έχει άδικο που η κα Παπαδοπούλου το φέρνει στη δημοσιότητα και διερωτάται πότε το χρησιμοποίησαν αυτό το διαμέρισμα φοιτητές; Έχει άδικο που λέει ότι αυτό το θέμα θα γινόταν «σημαία» από τη Δημοτική Αρχή και καλώς θα γινόταν; Με τι κριτήρια λοιπόν λειτουργούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος Σκύδρας σχετικά με τη δωρεά του Λεόντιου Σιδηρόπουλου;

Δείτε το σχετικό βίντεο από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Πριν από λίγο καιρό γράφαμε στην Πέλλαnews

Ένα ακόμη θέμα που αναδείχτηκε μέσα από την Πέλλαnews είναι και το περίφημο διαμέρισμα στην Αθήνα που χαρίστηκε από τον Λεόντιο Σιδηρόπουλο στον Δήμο Σκύδρας.

Η περίπτωση του κ. Σιδηρόπουλου, που απεβίωσε στις 29 Μαΐου 2004, συνδέεται με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ο αποθανών, με την ιδιόγραφη διαθήκη του µε αριθµό 1745 στις 8-1-2004, η οποία δημοσιεύτηκε στις 15-7-2004 µε αριθµό 113/2004 πρακτικό δηµόσιας συνεδρίασης του Μονοµελούς Πρωτοδικείου Έδεσσας, άφησε στη ∆ηµοτική Βιβλιοθήκη Σκύδρας:

1) την εναποµείνασα οικοσκευή του που αποτελούνταν από βιβλία, κρεβάτια, στρώµατα, µαγειρικά σκεύη και λοιπά αντικείµενα που βρίσκονταν εντός της οικίας.

2)καταθέσεις σε τρεις τραπεζικούς λογαριασµούς της Alphabank, της Τράπεζας Αττικής και του Ταχυδροµικού Ταµιευτηρίου.

3)ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου ενός διαµερίσµατος ιδιοκτησίας του (κατά το ανωτέρω ποσοστό) το οποίο βρίσκεται στη Ν. Σµύρνη Αττικής επί της οδού Βυζαντίου 31 εµβαδού 75 τ.µ.

Το χρηματικό ποσό που έκανε δωρεά ο κ. Σιδηρόπουλος ήταν 45.830,16ευρώ και στη διαθήκη του όριζε να περιέλθουν στην κυριότητα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σκύδρας. Τι απέγινε όμως αυτό το ποσό; Σύμφωνα µε την υπ΄ αριθµ. 12/2005 του ∆.Σ. της ∆ΕΚΑΠΑ το ποσό της κληρονοµιάς των 38.705,16ευρώ διατέθηκε «για τις οφειλές της επιχείρησης στο ΙΚΑ, ∆.Ο.Υ., µισθοδοσία προσωπικού κλπ επείγουσες ανάγκες». Το υπόλοιπο ποσόν, 7.125ευρώ επιστράφηκε στη χήρα του, κα. Σιδηροπούλου Παρθένα η οποία να θυμίσουμε ότι το 2005, διεκδίκησε το ¼ του 50% του διαµερίσµατος και δικαιώθηκε το 12,5% του ποσοστού που ο διαθέτης άφηνε στη ∆ηµοτική Βιβλιοθήκη. Έτσι το ποσοστό της ∆ηµοτικής Βιβλιοθήκης, η οποία τελικά εντάχθηκε στο ν.π.δ.δ. ΕΦΑΚΠΠ, διαµορφώθηκε τότε σε 37,5% µε την κ. Σιδηροπούλου Παρθένα να κατέχει το 62,5% εξ αδιαιρέτου.

Την 21η Νοεμβρίου 2017 η κα. Σιδηροπούλου Παρθένα µε πράξη δωρεάς προς το ΕΦΑΚΠΠ δώρισε το ποσοστό 12,5% που διεκδίκησε (και κέρδισε). Οπότε το διαμέρισμα άνηκε κατά 50% στο ΕΦΑΚΠΠ και κατά 50% στην κ. Σιδηροπούλου Παρθένα εξ αδιαιρέτου.

Τι έγραφε όμως στη διαθήκη του ο κ. Σιδηρόπουλος για το ακίνητο το οποίο βρίσκεται στη Νέα Σμύρνη Αττικής; Να περιέλθει στην κυριότητα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σκύδρας με τους όρους να συντηρηθεί ως έχει, να είναι διαρκώς εκμισθούμενο και το ποσό να διατίθεται για τη θεραπεία των αναγκών της βιβλιοθήκης. Μάλιστα, τόνιζε ότι στην περίπτωση πώλησης να προσεχθεί το τίμημα διότι στην περιοχή είναι υψηλόβαθμo. Όριζε ως υπεύθυνο της διαθήκης για την εκτέλεση των όσων ανέγραφε τον προϊστάμενο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σκύδρας.

Τελικά τι γίνεται σήμερα με το διαμέρισμα;

Το διαμέρισμα πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό. Σύμφωνα με την απάντηση του νομικού προσώπου στον δημοτικό σύμβουλο και μέλος του ΔΣ του ΕΦΑΚΠΠ, κ. Χαρίτωνα Πορτοκαλίδη τον Οκτώβριο του 2023, η ανιψιά της χήρας του Λεόντιου Σιδηρόπουλου, στην οποία περιήλθε το 50% από αγορά του από τη χήρα του αποθανόντα τον Μάιο του 2020, θέλησε να αγοράσει και το υπόλοιπο μερίδιο. Ο φορέας αρνήθηκε με την κα Παπαδοπούλου να προσφεύγει στα δικαστήρια ζητώντας τον πλειστηριασμό του διαμερίσματος. Με την αρ.11798/2022 απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που κοινοποιήθηκε στο ΕΦΑΚΠΠ στις 13/12/2022, ορίστηκε η συμβολαιογράφος Αθηνών κα Γιαννακοπούλου Βενετία ως αρμόδια υπάλληλος για τον πλειστηριασμό του ακινήτου, που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2024.

Το διαμέρισμα όπως καταλαβαίνετε είναι κενό χωρίς να υπάρχει ενοικιαστής ενώ είναι απλήρωτα και τα κοινόχρηστα τα οποία θα πληρωθούν, όπως μαθαίνουμε από τα χρήματα του πλειστηριασμού.

Επί του θέματος δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από πλευράς του Δήμου Σκύδρας για το πώς θα κινηθεί. Ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης που ενδιαφέρθηκε πριν από λίγους μήνες, ο κ. Πορτοκαλίδης είχε δηλώσει στην Πέλλαnews ότι διαφωνούσε με την τακτική του ΕΦΑΚΠΠ και πρότεινε να αγοράσει το ακίνητο το νομικό πρόσωπο και να το προσφέρει δωρεάν σε φοιτητές πολίτες του Δήμου Σκύδρας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάζουν. Η ίδια άποψη συζητείται και από άλλους πολίτες και αυτό που μένει είναι να δούμε τελικά την στάση της Δημοτικής Αρχής με το ΕΦΑΚΠΠ να αποτελεί παρελθόν μετά τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση από 1/1/24.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ