close search results icon

Κάνει λάθος ο Ερντογάν αν νομίζει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός απάντησε στο τουρκικό κρεσέντο από το Νταβός - «Θα διεθνοποιώ την συμπεριφορά της Τουρκίας» - Όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συζήτηση με τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Κάνει λάθος ο Ερντογάν αν νομίζει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδας

Μήνυμα στην ηγεσία της Τουρκίας στο φόντο των πρόσφατων δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν εξέπεμψε από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και τη συζήτηση του με τον Πρόεδρο του Φόρουμ, Borge Brende, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι «με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς, που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας. Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα 'διεθνοποιήσω' ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απαράδεκτη πρακτική κληθείς να σχολιάσει τον άνευ προηγουμένου μεγάλο αριθμό υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά. «Θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε βίντεο:

Συζήτηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Børge Brende

Υπενθυμίζεται πως η ακραία αποστροφή του Τούρκου Προέδρου μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού του συμβουλίου, με την οποία επιχείρησε να κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας με την Αθήνα, σηματοδοτεί την αλλαγή γραμμή πλεύσης από πλευράς της γειτονικής χώρας, η οποία επιχειρεί να θέσει και τη διμερή σχέση της με την Αθήνα στο μακρύ τραπέζι των διεθνών της διεκδικήσεων.

Δυναμιτίζοντας ενσυνείδητα το κλίμα, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως «για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης» αναφερόμενος μεν σε προσωπικό τόνο στον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά την ίδια ώρα έκλεινε και τους διπλωματικούς διαύλους μεταξύ των δύο χωρών, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να απόσχει από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο είχε αναθερμανθεί μετά την τελευταία συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τον περασμένο Μάρτιο, στην Κωνσταντινούπολη.

Αντίθετα, στην προσπάθειά του να «δαιμονοποιήσει» τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο κ. Ερντογάν πρόδωσε τη «ρίζα του κακού» του, που δεν είναι άλλη από τον απολογισμό του πρόσφατου ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, με φόντο την ομιλία του και μαζί την άσκηση επιρροής προς το Κογκρέσο. «Οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν μόνες τους για την πώληση F-16 στην Τουρκία, δεν θα συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος, παραδεχόμενος ως ιδιαίτερα βαρύνουσες πλέον τις ελληνικές θέσεις, αναφορικά με την έκβαση της διμερούς ατζέντας ΗΠΑ -Τουρκίας.

Ξεδιπλώνοντας, μάλιστα, όλο το «κουβάρι» της ενόχλησής του απέναντι στην στρατηγική συνεργασία Ελλάδας -ΗΠΑ, ο κ. Ερντογάν σχολίασε πως «αυτή την στιγμή υπάρχουν σχεδόν δέκα βάσεις στην Ελλάδα. Και άραγε με αυτές τις βάσεις η Ελλάδα ποιον απειλεί; Και γιατί στήνονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα». Στην ίδια κατεύθυνση, «αυτή την στιγμή η Ελλάδα έχει χρέος 400 δισ. ευρώ προς την Ευρώπη. Συνομιλήσαμε μαζί τους και συμφωνήσαμε να μην βάζουμε τρίτους μεταξύ μας. Αλλά, παρ' όλα αυτά, ο Μητσοτάκης μίλησε στη Γερουσία και είπε να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία» υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε πως «φέτος θα κάναμε το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας. Πλέον για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης».

«Πλέον δεν δέχομαι με τίποτε να κάνω μια τέτοια συνάντηση μαζί του, διότι εμείς πορευόμαστε με έντιμους πολιτικούς, που κρατάνε την υπόσχεσή τους. Τα παραπέρα ας τα σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Ας συναντηθεί με όποιον θέλει και ας κάνει βάσεις με όποιους θέλει. Και δεν πιστεύω πως η Αμερική θα αποφασίσει σύμφωνα με αυτά που είπε ο Μητσοτάκης», κατέληξε ο ίδιος, χωρίς να κρύβει την έντονη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις.

protothema

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ