close search results icon

Με λίστα αιτημάτων επιβίωσης, η σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων με τον πρωθυπουργό

Με λίστα αιτημάτων επιβίωσης, η σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων με τον πρωθυπουργό

Με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα στους δρόμους του αγώνα, με μπλόκα και άλλες πολύμορφες δράσεις, απέναντι στην πολιτική της ΚΑΠ και της «πράσινης μετάβασης» που τους ξεκληρίζει, πραγματοποιείται, σήμερα, συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, με αντιπροσωπεία των μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12μ.

Οι εκπρόσωποι των μπλόκων έχουν ξεκαθαρίσει ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της αγωνιστικής διεκδίκησης και γίνεται για να ζητηθούν συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις από την κυβερνητική πλευρά επί των συγκεκριμένων αιτημάτων που θέτουν.

Η αντιπροσωπεία των αγροτών θα πάει στη συνάντηση γνωρίζοντας ότι ο αγώνας τους είναι δίκαιος και αφορά την επιβίωσή τους.

Από τις απαντήσεις επί των συγκεκριμένων αιτημάτων που θα πάρουν και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση θα εξαρτηθεί η πορεία της κινητοποίησης, η οποία έτσι κι αλλιώς θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί από τους ίδιους τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα.

Τα αιτήματα

Οι βιοπαλαιστές αγρότες διεκδικούν να μείνουν στη γη τους για να συνεχίσουν να παράγουν, να έχουν αξιοπρεπές εισόδημα. Δίνουν μάχη με τις εξευτελιστικές τιμές των εμποροβιομηχάνων, με το κόστος παραγωγής που τους διαλύει, με την εγκληματική κρατική αδιαφορία για την προστασία από ζημιές.

Συγκεκριμένα διεκδικούν:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

-- Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

-- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

-- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.

-- Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Στη βάση αυτού του πλαισίου αγωνιστικών διεκδικήσεων ζητούν ουσιαστικές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Ουσιαστικά μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας

Ταυτόχρονα, στον πρωθυπουργό θα τεθούν αιτήματα που αφορούν χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους αλλά και όλο τον λαό της Θεσσαλίας και της Β. Φθιώτιδας (Θεσσαλιώτιδα), που 5 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, συνεχίζουν να έχουν απέναντί τους το κράτος, που αφού τους έπνιξε, τώρα δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για να προχωρήσουν η αποκατάσταση των ζημιών, η αποζημίωση των πληγέντων, η θωράκιση της περιοχής από νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Μεταξύ άλλων απαιτούν: Να κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακάρλιων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών και κατασκευής όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων για να μην πνιγεί ξανά η Θεσσαλία. Αποζημιώσεις στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε και τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από τη θεομηνία, που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ). Αλλά και αναπλήρωση εισοδήματος για όσα χρόνια χρειαστεί.

Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Εντωμεταξύ, με σχεδόν 50 μπλόκα να παραμένουν στη θέση τους σε όλη τη χώρα, με συντονισμένες και πολύμορφες δράσεις, με αποκλεισμούς Εθνικών οδών και άλλων δρόμων, με μηχανοκίνητες πορείες μέσα σε πόλεις και άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις, και έχοντας εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα στο πλευρό τους, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δίνουν απάντηση στην κυβέρνηση, η οποία θεωρούν πως τους εμπαίζει παρουσιάζοντας τα αυτονόητα ψίχουλα ως «ουσιαστική στήριξη».

Οι σημερινές κινητοποιήσεις:

Στα Τρίκαλα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί στις 11.30 π.μ. σε αποκλεισμό του κόμβου Μεγαλοχωρίου.

Στην Μαγνησία, οι αγρότες από το μπλόκο Στεφανοβικείου στις 11.30 π.μ., θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τρακτέρ και αγροτικά στο θυρόφραγμα Στεφανοβικείου (Σήραγγα).

Στα Χανιά, στις 12μ., η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί στα Μεγάλα Χωράφια σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού.

Στο Ηράκλειο, στις 12μ, κινητοποίηση στον κόμβο των Πεζών.

Στην Κέρκυρα, στις 10.30 π.μ., η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων με τη συμμετοχή και του Εργατικού Κέντρου καλεί σε μηχανοκίνητη πορεία από το αεροδρόμιο και κατάληξη στον κόμβο του «Lidl».

Στη Ζάκυνθο, στις 3 μ.μ., ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος διοργανώνει δύο προσυγκεντρώσεις, στον προαύλιο χώρο του Θεάτρου του Σαρακινάδου και στον προαύλιο χώρο του Γηπέδου με στήσιμο μπλόκου.

Στην Κάρυστο, σε κινητοποίηση στις 11 π.μ., έξω από το Δημόσιο Κτηνιατρείο Καρύστου προχωρά ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου «Δ. Ρήγας».

Στην Κήρινθο, στις 3 μ.μ., συγκέντρωση και αποκλεισμός τού δρόμου από το Αγροτικό Μπλόκο για τις ώρες 13:00 έως 15:00, με ολιγόλεπτα διαλείμματα στο ύψος της Κηρίνθου μαζί με το λαό της περιοχής, τους συλλόγους και φορείς του τόπου.

Στη Μεσσηνία, οι αγροτοκτηνοτρόφοι συνεχίζουν με νέα μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στην Καλαμάτα, προκειμένου στις 12 το μεσημέρι να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στη ΔΕΗ για το υπέρογκο κόστος που αντιμετωπίζουν και στα τιμολόγια του ρεύματος. Για το σκοπό αυτό, καλούν και σε προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στο μπλόκο της Μεσσήνης στον πρώην σταθμό του ΟΣΕ.

Στη Θάσο, μπλόκο στον κόμβο του Πρίνου αποφάσισαν να στήσουν στις 9.30 π.μ., αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοπαραγωγοί και ψαράδες της περιοχής.

Στην Φλώρινα, κάλεσμα σε κλείσιμο του τελωνείου Νίκης, από τις 12μ., έως τις 16:00, απευθύνει το μπλόκο αγροτών κόμβου Φιλώτα.

agro24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ