close search results icon

Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών: Με το τρίτο βραβείο και έντονο ρίγος συγκίνησης (φώτος, video)

"Αγγέλ’ εξέβαν ‘ς σον ουρανόν".

Πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η εκδήλωση βράβευσης των μαθητικών δημιουργιών που διακρίθηκαν στον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό «Ποντιακός Ελληνισμός, μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου και τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

screenshot-2.png

Ο διαγωνισμός οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του ΥΠΑΙΘΑ και συνδιοργανωτές της εκδήλωσης βράβευσης ήταν η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Σωματείου Παναγία Σουμελά.

Στην εκδήλωση βράβευσης συμμετείχαν 1300 μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί (από 80 σχολεία), από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια, που παρέλαβαν τα βραβεία τους και παρουσίασαν τις δημιουργίες τους.

Την εκδήλωση χαιρέτισε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Ο περσινός απολογισμός του προγράμματος ήταν 184 σχολικές μονάδες, 11.000 μαθητές, 550 εκπαιδευτικοί και 1.300 μαθητικές δημιουργίες (ποιήματα, διηγήματα, ζωγραφιές, αφίσες, σκίτσα, εφημερίδες, παραμύθια, ταινίες μικρού μήκους, project, τραγούδια, ιστοσελίδες και πολυμεσικές παρουσιάσεις).

Την εκδήλωση παρουσίασε ο κ. Πούλιος Ιωάννης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Δασκάλων της Π.Ε. Σερρών και σχεδιαστής του διαγωνισμού.

Το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών μαζί με το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας κατέκτησαν το 3ο Βραβείο στον τομέα της Σύνθεσης τραγουδιού, ενώ η δημιουργία του κομματιού έγινε σε συνεργασία του καθηγητή Άγγελου Παλαπέλα με τον καθηγητή Αλέξη Στεφανίδη.

Στη βράβευση εκπροσώπησαν το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας ο κ. Άγγελος Παλαπέλας, επικεφαλής της ομάδας μαθητών του Μουσικού Σχολείου και η κ. Ελένη Δημητρίου, καθηγήτρια πιάνου.

screenshot-1-kIM4k.png

«Αγγέλ’ εξέβαν ‘ς σον ουρανόν». Κρατήστε τον τίτλο του τραγουδιού. Με το συγκεκριμένο τραγούδι («Αγγέλ’ εξέβαν ‘ς σον ουρανόν») τα μουσικά σχολεία Γιαννιτσών και Καρδίτσας κατέθεσαν από κοινού υποψηφιότητα για τον μαθητικό διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν και σχολεία της ομογένειας, και κατέλαβαν την τρίτη θέση.

»Στο δικό μου σχολείο συνεργάστηκα με τους συναδέλφους Δημήτρη Χρυσόπουλο, Δημήτρη Ντάκα και Παντελή Πετρίδη, οι οποίοι αποτελούμε τους καθηγητές του συνόλου Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών, φυσικά μαζί με τους μαθητές μας. Ο Άγγελος Παλαπέλας στο σχολείο της Καρδίτσας συνεργάστηκε με τους καθηγητές του δικού τους μουσικού σχήματος “Μπαντίνα”, στο οποίο είναι υπεύθυνος μαέστρος και με τη στιχουργό και πιανίστρια Ελένη Δημητρίου», σημειώνει ο Αλέξης Στεφανίδης, Καθηγητής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών.

2.jpg
4.jpg
9.jpg
10.jpg

«Κανένας από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα δεν περίμενε να αντικρίσει τέτοιο θέαμα, το οποίο τους εξέπληξε θετικά. Πάνω στη σκηνή της αίθουσας βρισκόμασταν 35 άτομα ως ορχήστρα και άλλα δέκα άτομα ως χορωδία. Όταν παίζαμε το τραγούδι, επικρατούσε απόλυτη ησυχία. Όλο το κοινό ήταν συγκινημένο και παρακολουθούσε με ευλάβεια. Στο τέλος ξέσπασε σε θερμά χειροκροτήματα και δεχθήκαμε πολλά συγχαρητήρια», αναφέρει στο pontosnews.gr ο Δημήτρης Χρυσόπουλος, καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών.

screenshot-3.png

Μπήκαν συγκλονισμένοι στο στούντιο

Συγκλονισμένοι μπήκαν στο στούντιο του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, λίγες μέρες μετά την τραγωδία, ο Αλέξης Στεφανίδης και ο Άγγελος Παλαπέλας. Ο πρώτος έβγαλε τη λύρα του και άρχισε να παίζει έναν σκοπό. Ο δεύτερος τον συμπλήρωσε με τη δική του έμπνευση. Σε λίγα λεπτά το τραγούδι-ωδή για τα θύματα ήταν έτοιμο.

«Η Ελένη είναι ποντιακής καταγωγής ενώ ο Άγγελος όχι, και έγραψαν τους στίχους στη νεοελληνική διάλεκτο με λίγες ποντιακές λέξεις. Εγώ μετέφρασα τις νεοελληνικές λέξεις στην ποντιακή και συμπλήρωσα κάποιες ακόμα. Και οι τρεις μας δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό, για να βγει αυτό το τραγούδι και κυρίως για να τιμήσουμε τα αθώα θύματα. Στη συνέχεια ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το τραγούδι με τους μαθητές μας στα σχολεία όπου διδάσκουμε.

Το τραγούδι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από καθηγητές και μαθητές στην τελετή βράβευσης του διαγωνισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Τη μουσική έγραψαν ο καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών Αλέξης Στεφανίδης και ο καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας Άγγελος Παλαπέλας.

Στη συγγραφή των στίχων, εκτός από τους δύο προαναφερθέντες, συμμετείχε και η καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας Ελένη Δημητρίου.

«Μόλις μάθαμε για την τραγωδία των Τεμπών, συγκλονιστήκαμε όπως όλοι οι Έλληνες. Τόσο τα Γιαννιτσά όσο και η Καρδίτσα είχαμε νέους ανθρώπους που χάθηκαν τόσο άδικα στο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Ως καθηγητές αλλά και ως άνθρωποι νιώσαμε αυτά τα παιδιά ως δικά μας, ως μαθητές μας. Γράψαμε το τραγούδι ως φόρο τιμής γι’ αυτούς τους ανθρώπους, για τις μάνες τους που δεν θα μπορέσουν να τα αγκαλιάσουν ξανά. Το τραγούδι μιλάει γι’ αυτούς τους αγγέλους που χάθηκαν στο δυστύχημα, για τον κόσμο –και ιδίως τους συγγενείς τους– που ξεχύθηκαν αναστατωμένοι και συγκλονισμένοι στο δρόμο, στα νοσοκομεία και στον τόπο της τραγωδίας. Απευθύνει μια έκκληση στον Θεό να δώσει δύναμη σε αυτές τις μητέρες να αντέξουν τον αβάσταχτο αυτόν πόνο» τονίζει στο pontosnews.gr ο Αλέξης Στεφανίδης.

Καταλήγοντας, ήταν μια στιγμή πραγματικά μοναδική, ήταν μια στιγμή που ένα βραβείο και μία αναγνώριση ακόμη χτίστηκε στο ήδη βαρύ "βιογραφικό" όλων τους!

*(με σύνθεση πληροφοριών από το karfitsalive.gr και το pontosnews.gr)

6.jpg


Επιμέλεια: Παύλος Νεκτάριος Παπαδόπουλος - Φωτογραφίες: Αλέξης Στεφανίδης












ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ