close search results icon

Ολική έκλειψη Ήλιου Live: Φρενίτιδα ενθουσιασμού

Δεκαπέντε αμερικανικές πολιτείες θα διασχίσει η σκιά της Σελήνης πάνω στη Γη.

Από το Τέξας ως το Μέιν, στις ακτές του Ατλαντικού, η Σελήνη θα ρίξει για λίγα λεπτά τη σκιά της πάνω από εκατομμύρια Αμερικανούς που περιμένουν πώς και πώς την έκλειψη Ηλίου της Δευτέρας. Στην Ευρώπη το φαινόμενο θα είναι ελάχιστα ορατό. Μπορούμε όμως να το παρακολουθήσουμε με ασφάλεια από το live της NASA. Το σπάνιο φαινόμενο έχει προκαλέσει φρενίτιδα ενθουσιασμού στις ΗΠΑ, αλλά και στο Μεξικό και τον Καναδά που επίσης επηρεάζονται.

Δεκαπέντε αμερικανικές πολιτείες θα διασχίσει η σκιά της Σελήνης πάνω στη Γη. Στο μονοπάτι της ολικότητας ζουν πάνω από 31 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ άλλα 4-5 εκατ. υπολογίζονται ότι ταξίδεψαν εκεί. Στις μεγάλες πόλεις από όπου το φαινόμενο θα είναι πλήρως ορατό έχουν καταφτάσει χιλιάδες άνθρωποι που εύχονται να μην τους τα χαλάσει ο καιρός. Στα περισσότερα σημεία των ΗΠΑ η ολικότητα κρατά από ένα έως τέσσερα λεπτά. Το μέγιστο είναι σε σημείο κοντά στα σύνορα με το Μεξικό όπου η ολικότητα θα είναι 4 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα. Το μονοπάτι έχει πλάτος περίπου 183 χιλιόμετρα. Όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από αυτή τη λωρίδα βλέπουν τη Σελήνη να καλύπτει τον Ήλιο σε μικρότερο ποσοστό.

screenshot-29-6KLdo.png

Σε ποιες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ θα είναι ορατή η έκλειψη

Η πρώτη μεγάλη πόλη στο έδαφος των ΗΠΑ στην οποία θα είναι ορατή η έκλειψη θα είναι το Σαν Αντόνιο στο Τέξας στις 21:33 (ώρα Ελλάδος). Ακολουθούν το Ντάλας (21:40), το Κλίβελαντ (22:13) και το Μπάφαλο (22:18).

Η έκλειψη θα είναι ορατή στο Μόντρεαλ του Καναδά στις 22:27, ενώ λίγα λεπτά αργότερα η σκιά θα περάσει πάνω από το Ατλαντικό Ωκεανό οπότε και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί.

Θα περάσουν άλλα 21 χρόνια μέχρι να δουν οι ΗΠΑ στο έδαφός τους την επόμενη ολική έκλειψη.

πηγή: alphafreepress.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ