close search results icon

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΚΥΔΡΑΣ: Δεν ειπώθηκε η αλήθεια στον απολογισμό

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΚΥΔΡΑΣ: Δεν ειπώθηκε η αλήθεια στον απολογισμό

Στη συνεδρίαση του απολογισμού πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το 2022 η δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης, κα Παπαδοπούλου Μάγδα, μεταξύ άλλων άσκησε κριτική στη Δήμαρχο για την κατάσταση που επικρατεί στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας. Είναι, άλλωστε, κοινά αποδεκτό, ακόμη και από τη δημοτική αρχή, ότι το κτίριο που διαθέτει ο Δήμος Σκύδρας, ως κέντρο πολιτισμού για εκδηλώσεις και ομιλίες είναι επιεικώς απαράδεκτο. Η απάντηση, όμως, της Δημάρχου στην κα Παπαδοπούλου ήταν απρόσμενη θα λέγαμε και δεν είναι κατανοητό για ποιον λόγο δεν παρουσιάστηκε η αλήθεια των γεγονότων, όταν μάλιστα υπάρχουν και τα πρακτικά.

Η δήλωση της Δημάρχου

Η κα Ιγνατιάδου ανέφερε συγκεκριμένα: «Πνευματικό έργο εεεε….πνευματικό κέντρο. Έχει βγει κανένα πρόγραμμα και δεν το ξέρουμε; Μας διέφυγε; Είχε…είχαμε καταθέσει στην προηγούμενη θητεία, μαζί ήμασταν, ένα… και δεν έτρεξε το πρόγραμμα, έκλεισε, δεν υπήρχαν χρήματα… έτρεξε κάποιο άλλο; Και προσπαθήσαμε να το κάνουμε και με ίδιους πόρους και θα το κάνουμε, κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις και θα το κάνουμε, είναι στο πρόγραμμα μας το πνευματικό κέντρο». Αυτά ήταν λοιπόν τα λόγια της Δημάρχου, αλλά είναι έτσι πράγματι;

Τα πρακτικά του 2018

Γυρίζουμε πίσω στο 2018 και αντιγράφουμε από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου της 16ης Ιανουαρίου: «Για το 14ο θέμα της ημερήσιας διάταξης ο πρόεδρος είπε ότι: Με την Α.Π. 5838/740/Α3 πρόσκληση ενδιαφέροντος της ΕΥΔ Ε.Π. του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία, καλούνται οι Δήμοι για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), για να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 03 «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας» του ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020, με τίτλο «Δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας».

Στα πλαίσια της πρόσκλησης αυτής, ο Δήμος Σκύδρας προτείνει την υποβολή πρότασης για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «Δημιουργική επανάχρηση κτιρίου πνευματικού κέντρου Δήμου Σκύδρας».

Προτείνεται λοιπόν προς το Δημοτικό Συμβούλιο:

- η αποδοχή των όρων της την Α.Π. 5838/740/Α3 πρόσκλησης ενδιαφέροντος της ΕΥΔ Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία 2014-2020,

- η έγκριση της υποβολής πρότασης χρηματοδότησης της πράξης με τίτλο «Επανάχρηση κτιρίου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Σκύδρας»,

- η έγκριση του πλήρους φακέλου υποβολής δικαιολογητικών και στοιχείων όπως αναφέρονται στην προαναφερόμενη πρόσκληση,

- η έγκριση της νέας χρήσης, η οποία περιλαμβάνει (α) αίθουσα θεάτρου δημοτικής χρήσης,

(β) γραφεία του «Ενιαίου Φορέα Αλληλεγγύης, Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας Δήμου

Σκύδρας (Ε.Φ.Α.Κ.Π.Π. ΣΚΥΔΡΑΣ)»

(γ) χώρο για να στεγαστεί η Φιλαρμονική Ορχήστρα του

Δήμου (πρόβες/συναυλίες/μαθήματα)

(δ)κυλικείο/πωλητήριο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιεί και μέρος του αύλειου χώρου για τη λειτουργία του,

- η βεβαίωση ότι η λειτουργία/χρήση των υποδομών θα είναι κατ΄ ελάχιστον τέσσερις (4) ημέρες την εβδομάδα και για τουλάχιστον οκτώ (8) μήνες το έτος, θα εργάζεται κατ’ ελάχιστον 1 στέλεχος από το προσωπικό του Δήμου για τη λειτουργία του κτιρίου το οποίο θα διαθέτει και αναπληρωτή σε περίπτωση ασθενείας ή άλλου γεγονότος που θα υποστηρίζεται σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος. Η γενικότερη συντήρηση, καθαριότητα και φύλαξη του κτιρίου θα γίνεται από τα συνεργεία του Δήμου, με δαπάνες που θα προέλθουν από τα έσοδα εκμίσθωσης του κυλικείου/πωλητηρίου που θα υποστηρίζει τη λειτουργία του κτιρίου, και εφόσον αυτά δεν επαρκούν, από τον προϋπολογισμό του Δήμου,

-η εξουσιοδότηση της Δημάρχου ως νόμιμης εκπροσώπου του Δήμου για την υπογραφή των απαιτούμενων δικαιολογητικών και εγγράφων για την ολοκληρωμένη σύνταξη του φακέλου υποβολής αίτησης χρηματοδότησης και για όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για ένταξη και υλοποίηση του προτεινόμενου έργου,

-ο ορισμός του υπαλλήλου του Δήμου με το αναπληρωτή του, ως υπεύθυνο της προτεινόμενης πράξης για όλο το διάστημα υλοποίησης της.

Τοποθετήσεις

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν τον λόγο πήρε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Καραγιάννης και είπε ότι δεν μπορεί να είναι κανείς αρνητικός με την κατάθεση μιας πρότασης, αλλά κατά την άποψη του η συγκεκριμένη δεν είναι καλή και επιλέξιμη διότι η αίθουσα είναι ενεργή.

Τόνισε ότι τα παλιά δημοτικά σφαγεία και η ΛΑΦ θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμες και ιδανικές προτάσεις για την συγκεκριμένη πρόσκληση.

Στον αντίλογο, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρυσαφίδης είπε ότι υπάρχει ήδη μελέτη έτοιμη για τη συγκεκριμένη πρόταση και για αυτό προωθείται ενώ η Δήμαρχος είπε ότι στην περίπτωση της ΛΑΦ και του στρατοπέδου υπάρχει ιδιοκτησιακό θέμα, «δεν είναι δικά μας και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να υποβληθεί πρόταση και στην περίπτωση των παλιών σφαγείων δεν υπάρχει έτοιμη μελέτη και για αυτό προτιμήθηκε ο χώρος του Πνευματικού Κέντρου για τον οποίο αναζητούμε χρηματοδοτικό εργαλείο από την αρχή της θητείας μας». Αυτή ήταν η συζήτηση με την πρόταση τελικά να ψηφίζεται ομόφωνα.

Δεν υπήρχαν χρήματα

Γιατί, όμως, η κα Ιγνατιάδου είπε στην κα Παπαδοπούλου ότι έκλεισε το πρόγραμμα διότι δεν υπήρχαν χρήματα; Υπάρχει απόφαση, η με αρ.πρωτ: 8120/2719/Α3 με ημερομηνία 30/11/2018 με θέμα: Απόρριψη της Πράξης «Δημιουργική επανάχρηση κτιρίου πνευματικού κέντρου Δήμου Σκύδρας» με Κωδικό ΟΠΣ 5022166 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».

Από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, λοιπόν, υπάρχει απορριπτική πράξη προς τον Δήμο Σκύδρας για το Πνευματικό κέντρο και δεν είναι κατανοητός ο λόγος απόκρυψης της αλήθειας στην απάντηση της Δημάρχου προς την κα Παπαδοπούλου. Και μάλιστα η απόρριψη έχει και αιτιολογία την οποία με ενδιαφέρον διαβάζουμε:

«Η πρόταση αξιολογήθηκε αρνητικά στο στάδιο Α': Έλεγχος πληρότητας και επιλεξιμότητας πρότασηςγια τους ακόλουθους λόγους:

Σύμφωνα με την με Α.Π.5838/740/Α3/13.11.2017 (ΑΔΑ: 6ΦΔΒ465ΧΙ8-8Ψ2) Πρόσκληση, όπως ισχύει, ορίζεται στο εδάφιο

1.1 ως προϋπόθεση απαίτησης, "το κτίριο να είναι ιδιοκτησίας του Δήμου ή να έχει παραχωρηθεί σε αυτόν από Δημόσιο Φορέα για χρονικό διάστημα άνω των δεκαπέντε (15) ετών". Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την με Α.Π. 166/52/Α3/12. 01.2018 (ΑΔΑ: ΨΜΠΦ465ΧΙ8-07Ξ) Απόφαση της Ε.Γ. Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και ΤΣ με θέμα: "Έγκριση Συχνών Ερωτήσεων - Απαντήσεων για τη Δράση «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020" και ειδικότερα στο Παράρτημα Ι (ημερομηνία 29.11.2017 - Ερώτημα 2), ορίζεται σαφώς ότι "το (κάθε) κτίριο απαιτείται να είναι ιδιοκτησίας του Δήμου ή να έχει παραχωρηθεί σε αυτόν από Δημόσιο Φορέα για χρονικό διάστημα άνω των δεκαπέντε (15) ετών". Ο δυνητικός Δικαιούχος δεν υπέβαλλε συμβόλαιο αγοροπωλησίας, τίτλο ιδιοκτησίας ή και οποιαδήποτε άλλη Πράξη κυριότητας του ακινήτου και μεταγραφή στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή/και Κτηματολογικό Απόσπασμα. Συνεπώς, η υποβαλλόμενη Αίτηση Χρηματοδότησης αφορά σε ακίνητο - οικοδόμημα, του οποίου η πλήρη κυριότητα του γεωτεμαχίου και κατά συνέπεια των κτισμάτων, δεν ανήκει στον Δήμο Σκύδρας ή δεν έχει παραχωρηθεί σε αυτόν από Δημόσιο Φορέα για χρονικό διάστημα άνω των δεκαπέντε (15) ετών, αλλά και σε άλλο/α φυσικό/ά ή/και νομικό/ά πρόσωπο/α. Συμπληρωματικά, η Επιτροπή Αξιολόγησης εκτίμησε από την υποβαλλόμενη φωτογραφική τεκμηρίωση, η οποία περιλαμβάνει όλες τις όψεις του κτιρίου (εξωτερικά και εσωτερικά του αύλειου χώρου) και εσωτερικά αυτού σε όλα τα επίπεδα, ότι η υφιστάμενη χρήση του κτιρίου υπερβαίνει το 20% της επιφάνειάς του, γεγονός το οποίο αποτελεί προϋπόθεση επιλεξιμότητας παρεμβάσεων σύμφωνα με την παράγραφο 1.1 της υπ' αριθμ. 5838/740/Α3/13.11.2017 (ΑΔΑ: 6ΦΔΒ465ΧΙ8-8Ψ2) Πρόσκλησης, όπως τροποποιημένη ισχύει».

Έγκριση Κανναβουργείου

Να θυμίσουμε ότι στις 15/6/2018 με αρ.πρωτ: 3528/1157/Α3 το Υπουργείο εγκρίνει την πρόταση του Δήμου Έδεσσας για «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΝΑΒΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΕΣΤΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ»» με Κωδικό ΟΠΣ 5021518 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020». Τρανταχτό παράδειγμα ότι και χρήματα υπήρχαν και λειτουργούσε το πρόγραμμα, το οποίο μέχρι και σήμερα βεβαίως υλοποιεί δράσεις.

Τίθενται, λοιπόν, ζητήματα αξιοπιστίας για τα όσα ακούγονται στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου μετά την ακατανόητη απάντηση, για το Πνευματικό Κέντρο, της Δημάρχου προς την κα Παπαδοπούλου; Και, τελικά, μήπως υπήρχε χρόνος για να υλοποιηθεί μια μελέτη για τα σφαγεία και να κατατεθεί φάκελος προς χρηματοδότηση; Ίσως, βεβαίως και να υπήρχε και κάποιο ακίνητο σε κάποιο άλλο δημοτικό διαμέρισμα, ενώ η υπόθεση μας θυμίζει και το κτήριο (παλιές αποθήκες) στη Χαρωνίτου με Μ. Αλεξάνδρου και ο πολύτιμος χρόνος που χάθηκε για να το αποκτήσει ο Δήμος μετά τις ενέργειες του κ. Κακουλίδη. Αλλά, περισσότερο, αναλώθηκαν κάποιοι στο να υποβαθμίζουν ανθρώπους παρά να αρπάξουν την ευκαιρία!

Αναφορικά πάντως με το Πνευματικό Κέντρο κι ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών καλό είναι οι παρατάξεις στον Δήμο Σκύδρας να θέσουν ως προτεραιότητα την κατασκευή ενός σύγχρονου πολιτιστικού κέντρου στον Δήμο, το οποίο, λόγο και της πλεονεκτικής θέσης της πόλης είμαστε σίγουροι ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, εξωστρέφειας και ανάπτυξης!

*Πρώτη δημοσίευση στην

Πέλλαnews της 5ης Ιουλίου 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ