close search results icon

Politico: Πώς ψήφισαν οι Τούρκοι -Η νίκη Ερντογάν αποκαλύπτει τη βαθιά πόλωση στην τουρκική κοινωνία

Politico: Πώς ψήφισαν οι Τούρκοι -Η νίκη Ερντογάν αποκαλύπτει τη βαθιά πόλωση στην τουρκική κοινωνία


Το Politico αναφέρεται στη σαρωτική νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της Τουρκίας, αναλύοντας την πορεία του «σουλτάνου» από τις χαμηλές δημοσκοπήσεις στην εύκολη επανεκλογή του.

Το Politico κάνει αναφορά στην πολωμένη τουρκική κοινωνία μεταξύ των ισλαμιστών και των κοσμικών και την απόλυτη συγκέντρωση εξουσίας από τον Τούρκο πρόεδρο που φαίνεται να είναι δεμένος μαζί της.

Σύμφωνα με το Politico, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραμείνει για άλλα πέντε χρόνια πρόεδρος της Τουρκίας μετά την επικράτησή του στις πιο διχαστικές εκλογές των τελευταίων χρόνων στη γείτονα χώρα, που παραλίγο να απειλήσουν την κυριαρχία του.

Ο κυρίαρχος επί δεκαετίες Ερντογάν, νίκησε με ποσοστό 52% έναντι 48% τον αντίπαλό και υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 14 Μαΐου, ο πρόεδρος βγήκε επίσης πρώτος, αψηφώντας τις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα οι τη διεξαγωγή και δεύτερου γύρου.

«Ευχαριστώ το έθνος μας, που μας έδωσε την ευθύνη να κυβερνήσουμε ξανά για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ανοίξαμε την πόρτα του αιώνα της Τουρκίας χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και τους στόχους μας», είπε ο νικητής Ερντογάν μπροστά από την κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τραγούδησε το προεκλογικό του άσμα πριν την ομιλία.

Κάλεσε τους υποστηρικτές του να πάρουν πίσω την Κωνσταντινούπολη στις επόμενες τοπικές εκλογές του 2024. Το κόμμα του ΑΚ έχει «χάσει» τη Κωνσταντινούπολη από την αντιπολίτευση το 2019.

Ο «σουλτάνος» στοχοποίησε ξανά τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα λέγοντας χαρακτηριστικά. «Μπορούν οι ΛΟΑΤ να διεισδύσουν στο κόμμα ΑΚ ή σε άλλα μέλη της Λαϊκής Συμμαχίας [του ευρύτερου συνασπισμού που υποστηρίζει τον Ερντογάν; Η οικογένεια είναι ιερή για εμάς».

Τον Ερντογάν συνεχάρησαν μεταξύ άλλων στο Twitter η κυβέρνηση του Κατάρ και ο Βίκτορ Όρμπαν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Η νίκη του «σουλτάνου» ήρθε μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από κατηγορίες κατά τους αντιπάλους του για σχέσεις με την τρομοκρατία ενώ υποστήριζε ότι η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με το χάος εάν η συμμαχία της αντιπολίτευσης έρθει στην εξουσία.

Γραπωμένος από την εξουσία η Ερντογάν

Ο Ερντογάν είναι ο απόλυτος ηγέτης της Τουρκίας καθώς κυβερνά τη χώρα από το 2003, πρώτα ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος.

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν λένε ότι έκανε τη χώρα ισχυρότερη, αλλά οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η αυταρχική του προσέγγιση στην εξουσία υπονομεύει θανάσιμα τη δημοκρατία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Politico, σε αντίθεση με προηγούμενες εκλογές στις οποίες ο πρόεδρος και το κόμμα του AK κέρδισαν εύκολα τους αντιπάλους τους, ο Ερντογάν ήταν πίσω στις δημοσκοπήσεις.

Η δύσκολη προεκλογική μάχη και η πρώτη νίκη επί του Κιλιτσντάρογλου

Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στη μάχη της επανεκλογής, βρέθηκε αντιμέτωπος με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως ο υψηλός πληθωρισμός - που έχει φτάσει στο 43% - ένα αδύναμο νόμισμα και τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς και κατεστραμμένες πόλεις. Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή και η κυβέρνηση επικρίθηκε για τις κακής ποιότητας κατασκευές και την αργή αντίδρασή της.

Η νίκη του Ερντογάν στον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών στις 14 Μαΐου τον έφερε πέντε μονάδες μπροστά από τον Κιλιτσντάρογλου και μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία.

Μετά τα αποτελέσματα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης έβαλε σε λειτουργία μια πιο εθνικιστική στάση, υποσχόμενος να απελάσει εκατομμύρια Σύρους και Αφγανούς, μια κίνηση όμως που δεν συνοδεύτηκε με επιτυχία. Ο Σινάν Ογάν, ο εθνικιστής υποψήφιος που κέρδισε το 5% στον πρώτο γύρο, υποστήριξε στη συνέχεια τον Ερντογάν και όχι τον Κιλιτσντάρογλου.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η νίκη του Ερντογάν αναδεικνύει την πόλωση στην τουρκική κοινωνία, ιδίως τις διαιρέσεις μεταξύ ισλαμιστών και κοσμικών. Το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής της Τουρκίας, οι μεγάλες πόλεις και το κυρίως κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας ψήφισαν υπέρ του Κιλιτσντάρογλου, ενώ τα κεντρικά εδάφη τάχθηκαν σθεναρά υπέρ του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης οι εκλογές αντανακλούν το πόσο έχει γραπωθεί από την εξουσία ο Ερντογάν καθώς και την απόλυτη επιρροή του στα τουρκικά ΜΜΕ που ελέγχονται από ομάδες προκυμμένεςστο κόμματου «σουλτάνου».

iefimerida.gr

Φωτογραφία: GettyImages

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ