close search results icon

Στα «κάγκελα» κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι για το Καλάθι του Πάσχα

"Πουλάμε κάτω από το κόστος παραγωγής"

Σε μια «βεντέτα» έχει εξελιχθεί η κόντρα μεταξύ κρεοπωλών-κτηνοτρόφων με το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το πασχαλινό τραπέζι.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ

Από την μια πλευρά, τα σούπερ μάρκετ έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρουν αρνιά και κατσίκια στο «Καλάθι του Πάσχα», με τις τιμές να είναι ιδιαίτερα προσιτές και ανταγωνιστικές με αυτές των κρεοπωλών και κτηνοτρόφων, περίπου στα 10 ευρώ, ενώ οι δεύτεροι βρίσκονται στα «κάγκελα», καθώς δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτές τις τιμές, κατηγορώντας ευθέως τον κ. Γεωργιάδη, που συμπεριέλαβε το αρνί και το κατσίκι στο καλάθι.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, οι φορείς της αγοράς αρχικά επεσήμαναν πως οι φετινές τιμές θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με το 2022, ωστόσο δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη συγκεκριμένα, καθώς εξαρτώνται από την προσφορά και την ζήτηση. Οι πρώτες εκτιμήσεις κυμαίνονται στα 13-13,5 ευρώ το κιλό για αρνί και κατσίκι, τιμές χαμηλότερες τουλάχιστον κατά 1 ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

«Το θέμα είναι σοβαρό και είναι σημαντικό να στηρίξουμε τα κρεοπωλεία της γειτονιάς, εάν θέλουμε να φάμε ποιοτικά κρέατα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε επάρκεια αυτές τις μέρες» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.

tttt.jpg

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης, τόνισε πως για μια ακόμη χρονιά, οι κρεοπώλες βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, με την πολιτεία να τους κάνει να έχουν τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου. «Αν υπολογίσουμε ότι ο κόστος παραγωγής είναι 8 ευρώ από τους κτηνοτρόφους, φτάνουμε σε ένα κόστος 11,40, την στιγμή που θα φτάσει το αμνοερίφιο στο κρεοπωλείο. Παράλληλα, αν προσθέσουμε και τα έξοδα του κρεοπώλη, η τιμή φτάνει στα 14,80 ευρώ. Άρα σύμφωνα και με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο καταναλωτής θα πληρώσει περίπου 13 ευρώ».

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα «balance» στην αγορά προκειμένου και ο καταναλωτής να αγοράζει σε μια χαμηλή τιμή τα προϊόντα, αλλά και ο κρεοπώλης να μην έχει πρόβλημα. «Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει μια κατηγοριοποίηση για τα αρνιά και τα κατσίκια ανάλογα με την ποιότητά τους, ώστε και ο καταναλωτής να είναι υποψιασμένος εάν βλέπει πολύ χαμηλές τιμές». Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, παρακαλώντας τους καταναλωτές να δώσουν βάση στην ποιότητα. «Το 90% όσων δουλεύουν στα σούπερ μάρκετ, δεν έχουν την πείρα και την γνώση να αναγνωρίσουν την ποιότητα του κρέατος».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Σωματείου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρη Μόσχο το κόστος παραγωγής έχει ξεφύγει, καθώς αγγίζει πλέον τα 10 ευρώ μόνο για το γάλα, για ένα αρνάκι 45 ημερών. «Είμαστε εξοργισμένοι με τον κ. Γεωργιάδη καθώς φέτος μας έκανε ακόμη μια τρίπλα και μας έδωσε το τελειωτικό χτύπημα. Δεν ξέρουμε από πού δέχθηκε πιέσεις και μπήκαν στο καλάθι του νοικοκυριού τα αρνιά και τα κατσίκια, με τις τιμές να φτάνουν μόλις τα 10 ευρώ, δεν ρώτησε κανέναν. Να ξέρετε πως ψάχνουμε το θέμα νομικά και θα κινηθούμε με αυτόν τον τρόπο».

Το 80% της ελληνικής παραγωγής διακινείται μέσω των κρεοπωλείων, άρα όπως λέει ο κ. Μόσχος, «θα έπρεπε να πουλήσουμε γύρω στο 1-1,5 ευρώ περισσότερο σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, έπειτα από συμφωνίες με τους μεγαλύτερους εμπόρους, προκειμένου να μείνουν χαμηλές οι τιμές, θα πουλήσουμε κοντά στο κόστος παραγωγής, δηλαδή στα 8,50 ευρώ. Πλέον, φτάσαμε όμως να πουλάμε κάτω ακόμα και από το κόστος παραγωγής».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, κ. Απόστολος Ραυτόπουλος έκανε λόγο για έγκλημα που συντελείται σε βάρος των καταναλωτών και του πρωτογενούς τομέα από το υπουργείο Ανάπτυξης και τα σούπερ μάρκετ. «Αν συνεχιστεί η μείωση του ζωικού κεφαλαίου της Ελλάδας, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει πρωτογενής τομέας και κτηνοτροφία».

Πηγή: thesstoday.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ