Ο υπ. Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Γραικός στην ΠέλλαNews: "Να μη με ψηφίσουν για τις ερωτικές προτιμήσεις μου, αλλά για την τιμιότητά μου" | PellaNews

Ο υπ. Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Γραικός στην ΠέλλαNews: "Να μη με ψηφίσουν για τις ερωτικές προτιμήσεις μου, αλλά για την τιμιότητά μου"

Συνέντευξη: Κυριάκος Θεοδοσίου

Ο Νίκος Γραικός γεννήθηκε το 1960 και σπούδασε στο  Τμήμα Γαλλικών Σπουδών της Φιλοσοφικής στην Αθήνα. Ζει στο Παρίσι όπου διδάσκει ελληνικά σε Πανεπιστήμιο και είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φωνή-Γραφή για τη διάδοση των νέων ελληνικών στη Γαλλία. Συντονιστής και βασικός καθηγητής από το  1994. Είναι παντρεμένος με τον Φιλίπ Ρενιέ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ.

- Γιατί κατεβαίνετε με το ΣΥΡΙΖΑ και και γιατί να σας στηρίξει ο κόσμος της Πέλλας με τη ψήφο του;

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση της κεντρικής επιτροπής και η Προοδευτική Συμμαχία με τη διακήρυξή της παρουσίασαν συγκεκριμένες προτάσεις, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την επανίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα μπορούσα να μην ανταποκριθώ στην πρόσκληση που μου έγινε. Είμαι στρατευμένος στην αριστερά από το λύκειο. Νιώθω ότι αυτός ο αριστερός διεθνιστικός ευρωπαϊσμός με εκφράζει απόλυτα.

- Συγκαταλέγετε στα συν σας σε ό,τι αφορά την ανάμειξή σας με την Ευρωβουλή το γεγονός ότι μένετε μόνιμα στο Παρίσι και επομένως γνωρίζετε τον τρόπο σκέψης και δράσης των Ευρωπαίων;

Πιθανόν η διπλή πολιτιστική μου ένταξη, η πολιτική μου δράση σε δύο ευρωπαϊκές χώρες να βοηθούν. Αλλά περισσότερο με βοηθά η παιδαγωγική μου εμπειρία και η απόφαση να δουλεύω πάντα συλλογικά, όπως εδώ και είκοσι πέντε χρόνια στο Σύλλογο για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στη Γαλλία. Ένας ευρωβουλευτής εκπροσωπεί το λαό της χώρας που τον εξέλεξε αλλά συγχρόνως κι όλους τους λαούς της Ένωσης. Άρα η ενασχόλησή μου με τη γλωσσική διδασκαλία, τριάντα επτά χρόνια ήδη, με έμαθε να δουλεύω για να δημιουργώ πολιτιστικές γέφυρες και να χτίζω κι όχι να γκρεμίζω. Η Ευρώπη κινδυνεύει από διάλυση λόγω της επικράτησης της τεχνοκρατικής λογικής. Ελπίζω ότι μπορώ να υπηρετήσω την υπεράσπιση μιας δημοκρατικής και πολύχρωμης Ευρώπης.

- Πώς βλέπετε το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη και επόμενα πέντε χρόνια;

Υπάρχουν δύο πιθανές προοπτικές. Αν η ακροδεξιά έχει πολλούς αντιπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο κι η συντηρητική παράταξη υιοθετήσει πολλά από τα συνθήματά της και μέρος από το πρόγραμμά της δεν θα επιζήσει της παρούσας διαρθρωτικής κρίσης . Αν όμως υπάρξει μια πλειοψηφία προοδευτική ίσως καταφέρουμε να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τις ιδρυτικές της αρχές και να υπερασπίσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αλλά χρειάζεται πολύ σκληρός αγώνας και οι πολίτες δεν πρέπει ούτε να απέχουν από τις εκλογές ούτε να περιοριστούν στη λεγόμενη πολιτική με ανάθεση και να αφήσουν τους πολιτικούς να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Χρειάζεται να πάρουμε και την ευρωπαϊκή υπόθεση στα χέρια μας.

- Πιστεύετε ότι σε αυτές τις εκλογές θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη; Έχει βαρύτητα η γνώμη σας, διότι έχετε δώσει μάχες κατά της ακροδεξιάς.

Ο νεοφιλελευθερισμός με τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και τη διάλυση του κοινωνικού ιστού είναι η λεωφόρος που οδηγεί σε ακροδεξιές ιδεολογίες. Τα γενικόλογα συνθήματα κατά των πολιτικών κομμάτων και των εκλεγμένων αντιπροσώπων καθώς και τα προγράμματα περί διεξόδου από την κρίση με εθνική περιχαράκωση ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη στροφή μέρους του εκλογικού σώματος σε λύσεις που παρουσιάζονται ως αντισυστημικές. Αν δούμε όμως ποιες αποφάσεις στήριξε η ακροδεξιά θα καταλάβουμε ότι είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με ό,τι χειρότερο προτείνει το σύστημα.

Η αριστερά έχει ευθύνες για τη μη σαφή έκφραση των προτάσεων της. Υπάρχουν επίσης ευθύνες για τη μετατροπή των πολιτών σε απλούς ψηφοφόρους. Η διαλεκτική σχέση κινημάτων και κόμματος, ο συνεχής διάλογος της εκτελεστικής εξουσίας με τους πολίτες είναι βασικές προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της συντηρητικής στροφής.

- Πώς βλέπετε το Brexit;

Είναι μια λανθασμένη απάντηση σε υπαρκτά ερωτήματα. Ζητήματα όπως το εμφανές δημοκρατικό έλλειμα στην Ε.Ε. ή η επιβολή συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών στα κράτη μέλη ώθησαν το βρετανικό λαό σε αυτή την απόφαση. Όμως το βασικό είναι το ότι παρουσιάστηκε μια ψεύτικη εξίσωση. Η μη συμμετοχή στα έξοδα της λειτουργίας της Ε.Ε. θα επιτρέψει την χρήση αυτών των ποσών για κοινωνικές παροχές. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζονται κυβερνήσεις με πρόγραμμα που βασίζεται σε κοινωνικό πρόσημο. Είναι εμφανές ότι το Συντηρητικό κόμμα δεν εντάσσεται σε αυτές τις πολιτικές δυνάμεις.

- Θα ήθελα το σχόλιό σας για τη συμφωνία των Πρεσπών. Εδώ στη Μακεδονία υπάρχει μεγάλη εναντίωση.

Είναι ένα σημαντικό βήμα για την ειρήνη στα βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Βασίζεται σε βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Η καταπίεση των τοπικών γλωσσών στη Γαλλία είχε πολύ αρνητικά αποτελέσματα γιατί επέτρεψε την ανάπτυξη τοπικών εθνικισμών, όπως στη Βρετάννη για παράδειγμα. Ανίστοιχα θέματα έχουμε με την ύπαρξη περιοχών σε δύο χώρες, όπως η χώρα των Βάσκων ή άλλες περιοχές. Θα έπρεπε να επικρατήσει η ένταξη των πολιτών σε ένα έθνος-κράτος με βάση τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του πολίτη μιας χώρας κι όχι εθνικά ή θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Ο πατριωτισμός είναι η αγάπη για την πατρίδα, ο εθνικισμός είναι το μίσος για την πατρίδα του άλλου. Η Βόρεια Μακεδονία έκανε πολλές αλλαγές για να γίνει δεκτή αυτή η συμφωνία. Αξίζει να σας πω ότι για δεκαετίες στη Γαλλία χρησιμοποιούσαν μόνο την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας. Σε λίγα χρόνια το θέμα δε θα μας απασχολεί καθόλου. Η ειρηνική συνύπαρξη θα εξομαλύνει τις όποιες διαφορές.

- Στη γνωστοποίηση της υποψηφιότητάς σας βρεθήκατε στο μάτι του κυκλώνα επειδή έχετε παντρευτεί άνδρα. Γιατί πιστεύετε ότι δεχτήκατε πόλεμο για αυτό;

Γιατί κάποιοι συντηρητικοί δημοσιογράφοι σκανδαλοθηρικών εντύπων νόμισαν ότι θα βλάψουν την υποψηφιότητά μου. Τα δημοσιεύματα είχαν αντίθετο αποτέλεσμα. Το έργο μου έγινε γνωστό, αν συμφωνούμε ότι υπάρχει, και φάνηκε καθαρά ότι δεν πρέπει κανένας να με ψηφίσει για την προσωπική μου ζωή. Η εντιμότητα με την οποία παρουσιάζομαι δεν θα έπρεπε να θεωρείται εξαίρεση αλλά κανόνας στην πολιτική. Δεν μπορούμε να παλεύουμε για μία ελεύθερη και δίκαιη κοινωνία μη αποδεχόμενοι βασικές πλευρές του εαυτού μας.

- Πριν λίγες μέρες ξέσπασε και μια διαδικτυακή "κόντρα" με πρωταγωνιστές εσάς και τον κο Βασίλη Σωτηρόπουλο που κατεβαίνει με το Ποτάμι. Αυτό ξεκίνησε διότι δεν τον παρουσιάζει η ΕΡΤ σε εκπομπή με ΛΟΑΤΚΙ υποψήφιους στην οποία ήσασταν καλεσμένος.

Ο κ. Σωτηρόπουλος νόμισε ότι δε χαίρει όμοιας μεταχείρησης γιατί δεν είδε τον εαυτό του στο τρέιλερ. Χρησιμοποίησε απαξιωτικές φράσεις. Δεν πειράζει . Είδε μετά ότι η εκπομπή δεν είχε αποκλείσει κανένα. Είναι κρίμα μόνο που ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση για το ποιος εκπροσωπεί κάποια συγκεκριμένη κοινότητα. Κατά τη γνώμη μου στην κοινωνία υπάρχουν πολίτες και κοινωνικές τάξεις κι όχι κοινότητες. Ίσως κάποιοι πολίτες να μοιραζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά αλλά οι εκλεγμένοι είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε στο εθνικό κοινοβούλιο είτε στο ευρωκοινοβούλιο αντιπροσωπεύουν όλο το λαό .

Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα παράδειγμα από την Γαλλία. Γνωστός συγγραφεας βιβλίων ομοερωτικού περιεχομένου ηγείται ψηφοδελτίου ακραίας συντηρητικής ιδοεολογίας. Δεν μπορώ με τίποτα να δεχτώ ότι έχω κοινά σημεία μαζί του λόγω του λεγόμενου «ερωτικού προσανατολισμού». Είναι ιδεολογικός και ταξικός μου αντίπαλος. Το πρόγραμμα του ψηφοδελτίου στο οποίο συμμετέχω περιλαμβάνει αιτήματα ισονομίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για αυτά τα ζητήματα θα παλέψουν όλοι οι βουλευτές.