Κορονοϊός-Θωμαΐδης: "Όποιος δεν είναι εμβολιασμένος αποτελεί υπόστρωμα για μεταλλάξεις" | PellaNews

Κορονοϊός-Θωμαΐδης: "Όποιος δεν είναι εμβολιασμένος αποτελεί υπόστρωμα για μεταλλάξεις"

«Είναι βασικό να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό», τονίζει ο καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης. 

Τον κώδωνα του κινδύνου για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό κρούει ο καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, επισημαίνοντας πως οι εμβολιασμοί για την Covid-19 πρέπει να επιταχυνθούν. 

Παράλληλα, ο κ. Θωμαΐδης σημειώνει πως την εβδομάδα που μας πέρασε παρατηρήθηκε οριακή μείωση στη θετικότητα και σταθεροποίηση του φορτίου του SARS-CoC-2 στα λύματα.

«Το Πάσχα δεν άφησε αποτύπωμα. Οι ενδείξεις από την ανάλυση των λυμάτων στην Αττική, αλλά και το γενικότερο δίκτυο των λυμάτων στη χώρα και όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες (εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ), δείχνουν ότι έχουμε μικρή αποκλιμάκωση», υπογράμμισε ο καθηγητής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Οpen. 

Ο Νίκος Θωμαΐδης προσέθεσε πως υπάρχει αισιοδοξία για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. 

«Το καλοκαίρι, αν έχει εμβολιαστεί το 60%, θα είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση. Είναι βασικό να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. Όποιος δεν είναι εμβολιασμένος, αποτελεί υπόστρωμα για μεταλλάξεις. Το βρετανικό στέλεχος είναι αρκετά δυνατό και επικρατεί», είπε χαρακτηριστικά. 

Επιπλέον, ο καθηγητής σημείωσε πως από την ανάλυση των λυμάτων προκύπτει μεγάλη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών και φαρμακευτικής κάνναβης.

Κατέληξε λέγοντας πως το τελευταίο τρίμηνο καταγράφηκε σημαντική αύξηση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, η «η άρση των περιοριστικών μέτρων φέρνει μικρή αποκλιμάκωση των ψυχοτρόπων ουσιών».

Όλα όσα είπε στο OPEN