close search results icon

Politico: Η βαριά σκιά του Τραμπ και του MAGA πάνω από το Μουντιάλ – Το Ιράν, οι καύσωνες και οι πονοκέφαλοι για τη FIFA

Ο Τραμπ δεν είναι ο πρώτος οικοδεσπότης του Μουντιάλ που επιδιώκει να κερδίσει... πολιτικούς πόντους από αυτό. Φέτος όμως υπάρχει μια διαφορά. Η ανάλυση του Politico λίγο πριν τη σέντρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που προκαλούν πονοκέφαλο στη FIFA στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του Μουντιάλ, από τον πόλεμο στο Ιράν και τις απρόβλεπτες κινήσεις Τραμπ έως την κλιματική αλλαγή και τα όλο και πιο επικίνδυνα κύματα καύσωνα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη σκιά που ρίχνουν στη διοργάνωση οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις, το Politico αναφέρει ότι ο Τραμπ δεν είναι ο πρώτος οικοδεσπότης του Μουντιάλ που επιδιώκει να κερδίσει… πολιτικούς πόντους από αυτό. Εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, ηγέτες από τον Ιταλό δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι μέχρι τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ έχουν κάνει ακριβώς αυτό.

Η φετινή διοργάνωση δεν είναι βέβαια η πρώτη που επισκιάζεται από γεωπολιτικές συγκρούσεις. Η Βόρεια Κορέα προσπάθησε να αποσπάσει την προσοχή από το γεγονός το 2002 με μια αιματηρή ναυτική επίθεση στη Νότια Κορέα, ενώ ο πόλεμος των Φώκλαντ μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής επισκίασε για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982.

Η μεγάλη διαφορά το 2026 είναι ο βαθμός στον οποίο η πολιτική του MAGA – και η διαμάχη γύρω από τον πόλεμο στο Ιράν και την καταστολή της μετανάστευσης από τον Τραμπ – επιστρέφουν για να «δαγκώσουν» την FIFA.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρίχνει μια μεγάλη σκιά στο φετινό τουρνουά, στο οποίο συμμετέχουν 48 χώρες και ξεκινά την Πέμπτη στην Πόλη του Μεξικού. Ο Τραμπ το έχει ήδη χαρακτηρίσει «το πιο επιτυχημένο» Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε ποτέ. Σε κάθε βήμα της προετοιμασίας, ο Τραμπ δεχόταν κολακείες από τον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο.

Αυτή η στάση του Ινφαντίνο κορυφώθηκε πέρυσι, όταν προσπάθησε να… παρηγορήσει τον Τραμπ για την αποτυχία του να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης, απονέμοντάς του ένα ειδικό βραβείο ειρήνης της FIFA. Αργότερα, όμως, ο Τραμπ ανέτρεψε τον ηγέτη της Βενεζουέλας και ξεκίνησε τον πόλεμο στο Ιράν. Αυτές του οι αποφάσεις συνδυάζονται με μια σκληρή εσωτερική πολιτική που υιοθετεί, ιδίως όσον αφορά τη μετανάστευση.

Πονοκέφαλος για τη FIFA

Οι αδιάλλακτες πολιτικές του Τραμπ σε ό,τι αφορά τα σύνορα τέθηκαν στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, όταν οι αρχές των ΗΠΑ απαγόρευσαν σε έναν Σομαλό διαιτητή – που επιλέχθηκε από τη FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο – να εισέλθει στη χώρα.

Όλα αυτά συνιστούν τώρα έναν μεγάλο πονοκέφαλο για τη FIFA. Ούτε η Ρωσία το 2018 αλλά ούτε και το Κατάρ το 2022 μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως… υποδειγματικές χώρες υποδοχής, αλλά τόσο ο Πούτιν όσο και η ανώτατη επιτροπή της Ντόχα ήταν σε μεγάλο βαθμό αξιόπιστοι εταίροι για τη FIFA – ούτε διαθέτοντας την απρόβλεπτη φύση του Τραμπ ούτε την επιθυμία του να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής.

«Αντί αυτό να είναι το τουρνουά με την πιο συμπεριληπτική συμμετοχή, όπως ψευδώς επιμένει ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών της FIFA 2026 εκτυλίσσεται σε ένα πεδίο καταχρηστικής επιβολής της μεταναστευτικής νομοθεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, της απαγόρευσης [εισόδου] ενός διαιτητή του οποίου η δουλειά είναι να εργάζεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο, απειλών για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και διακρίσεων», δήλωσε στο POLITICO η Μίνκι Γουόρντεν, διευθύντρια παγκόσμιων πρωτοβουλιών της Human Rights Watch.

Παρόλο που το τουρνουά του 2026 συνδιοργανώνεται με το Μεξικό και τον Καναδά, οι ΗΠΑ θα φιλοξενήσουν το μεγαλύτερο μέρος των αγώνων, προκαλώντας έναν πιθανό κύμα διαφωνιών για τις βίζες, ανησυχίες για την πρόσβαση των οπαδών, διαμάχες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διπλωματικές προστριβές, διαμάχες για την ασφάλεια και οργή για τις υψηλές τιμές των εισιτηρίων.

«Δεν έχουν καμία επιρροή στον Τραμπ»

Η FIFA έχει δεχθεί επικρίσεις για το ότι η απόρριψη του διαιτητή στα σύνορα αποτελεί σύμπτωμα ευρύτερων προβλημάτων.

«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ σαφές σημάδι της αδυναμίας τους, ότι δεν έχουν καμία επιρροή, καμία επιρροή στην κυβέρνηση Τραμπ και, ακόμη πιο ανησυχητικό, ότι έχουν χάσει τον έλεγχο του δικού τους τουρνουά», δήλωσε ο Ρόναν Εβάιν, εκτελεστικός διευθυντής της Football Supporters Europe, μιας αντιπροσωπευτικής ομάδας οπαδών.

Ο Ινφαντίνο απέρριψε σε μεγάλο βαθμό αυτές τις επικρίσεις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από το τουρνουά στην Πόλη του Μεξικού την Τετάρτη. «Ίσως μερικές φορές είναι καλό να χαλαρώνεις, να χαλαρώνεις… Μερικές φορές το να αρχίζεις αμέσως να ουρλιάζεις και να φωνάζεις έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από την εύρεση μιας λύσης», είπε.

Προβλήματα με το Ιράν

Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι γεμάτη με πολιτικές – και πολιτικούς – που παρεμβαίνουν στο ποδόσφαιρο.

Το 1934, ο Μουσολίνι έβλεπε μια νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο ως έναν τρόπο να συμβολίσει την ιταλική ισχύ. Ο Βραζιλιάνος δικτάτορας Εμίλιο Μέντιτσι δήλωσε ότι ο θρίαμβος του 1970 ήταν απόδειξη του μεγαλείου της χώρας του. Ο Πόλεμος των Φώκλαντ ήταν έντονα αισθητός στον αγώνα μεταξύ της Αγγλίας με την Αργεντινής το 1986, ο οποίος είναι και ένας από τους πιο διάσημους στην ιστορία του τουρνουά.

Σε πιο πρόσφατα παραδείγματα, ο Σιράκ αυτοαποκαλούνταν μεγάλος οπαδός της γαλλικής εθνικής ομάδας που θριάμβευσε το 1998. Ο Πούτιν εκμεταλλεύτηκε το τουρνουά του 2018 για να προβάλει τη ρωσική ήπια ισχύ, ενώ η πετρο-μοναρχία του Κόλπου, το Κατάρ, χρησιμοποίησε τη διοργάνωση του 2022 ως μέρος ενός μεγάλου έργου οικοδόμησης του έθνους.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τη Ρωσία ή το Κατάρ, όπου η πολιτική της κάθε χώρας διαμόρφωνε σε μεγάλο βαθμό το υπόβαθρο, το Παγκόσμιο Κύπελλο της εποχής Τραμπ επηρεάζεται ήδη από πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται μακριά από το γήπεδο.

Ειδικότερα, προέκυψαν ήδη ερωτηματικά σχετικά με την είσοδο του Ιράν στις ΗΠΑ για τους αγώνες της φάσης των ομίλων στο Λος Άντζελες και το Σιάτλ, όταν ο Ομάρ Αμπντουλκαντίρ Αρτάν έφτασε στα σύνορα των ΗΠΑ στο Μαϊάμι.

Ο Αρτάν, ένας Σομαλός διαιτητής αγώνων και ο Αφρικανός διαιτητής της χρονιάς στους άνδρες, εμποδίστηκε από τις αρχές, πυροδοτώντας μια καταιγίδα επικρίσεων για τη FIFA και την αμερικανική κυβέρνηση.

Ερωτηματικά για την ιρανική συμμετοχή

Όπως αναφέρει το Politico, το ζήτημα της συμμετοχής του Ιράν δεν έχει ακόμη επιλυθεί πλήρως. Η ομάδα προπονείται αυτή τη στιγμή στην Τιχουάνα του Μεξικού και σχεδιάζει να εισέλθει στις ΗΠΑ για τους αγώνες εναντίον της Νέας Ζηλανδίας, του Βελγίου και της Αιγύπτου. Τα πράγματα περιπλέκονται από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στο Ιράν το βράδυ πριν από την έναρξη του τουρνουά.

Αφού ο Τραμπ δήλωσε στο POLITICO νωρίτερα φέτος, ότι «πραγματικά δεν τον νοιάζει» αν το Ιράν θα αγωνιστεί, ο Ινφαντίνο έσπευσε στον Λευκό Οίκο για να υπενθυμίσει ήπια στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι η ιρανική ομάδα είχε προκριθεί δίκαια και θα έπρεπε να μπορεί να μεταβεί στις ΗΠΑ.

Μέχρι το επόμενο πρωί, ο Τραμπ είχε υιοθετήσει μια άλλη θέση που όμως δεν έθεσε σχεδόν κανένα σαφές όριο για το εν λόγω ζήτημα. «Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του Ιράν είναι ευπρόσδεκτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο», έγραψε στο Truth Social, «αλλά πραγματικά δεν πιστεύω ότι είναι σωστό να βρίσκονται εκεί, για τη δική τους ζωή και ασφάλεια».

Κάνει ζέστη, ίσως υπερβολική ζέστη

Τα γεωπολιτικά ζητήματα, πάντως, δεν είναι ο μόνος εξωτερικός παράγοντας που απειλεί να καταστρέψει το φετινό τουρνουά.

Με έναν ειρωνικό τρόπο, το πρωτάθλημα που διοργανώνεται από έναν πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι στην κλιματική αλλαγή και λέει ότι οι ισχυρισμοί για την άνοδο της θερμοκρασίας έχουν γίνει «από ηλίθιους ανθρώπους», η ζέστη είναι πολύ πιθανό να του δημιουργήσει πρόβλημα.

Τα κύματα καύσωνα επηρεάζουν όλο και πιο συχνά την καλοκαιρινή περίοδο στο Βόρειο Ημισφαίριο του Βόρειου Ημισφαιρίου. Οι τοποθεσίες αρκετών σταδίων στις ΗΠΑ και το Μεξικό, καθώς και η χρονική περίοδος του Παγκοσμίου Κυπέλλου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αναμένεται να θέσουν τους παίκτες και τους οπαδούς σε κίνδυνο υπερθέρμανσης.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ζέστη, αλλά και η υγρασία. Ο συνδυασμός των δύο έχει πιο έντονο αντίκτυπο και μετριέται με τη θερμοκρασία υγρού βολβού, η οποία μιμείται τον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο σώμα ψύχεται μέσω της εφίδρωσης. Μια θερμοκρασία υγρού βολβού 35 βαθμών Κελσίου μπορεί να είναι θανατηφόρα ακόμη και για υγιείς ανθρώπους.

Η ένωση ποδοσφαιριστών FIFPRO αναφέρει ότι οι θερμοκρασίες άνω των 26°C — οι οποίες μπορούν να επιτευχθούν μέσω ενός συνδυασμού θερμότητας 30°C και υγρασίας 50%, για παράδειγμα — μπορούν να επηρεάσουν τόσο την απόδοση όσο και την υγεία, ενώ οι 28°C θα πρέπει να οδηγήσουν σε αναβολή ενός αγώνα.

«Η FIFA έχει σαφώς λάβει υπόψη της τη ζέστη, αλλά οι οδηγίες της παραλείπουν τον κεντρικό πυλώνα οποιασδήποτε σοβαρής πολιτικής για τη διαχείριση του ζητήματος, που είναι τα διαλείμματα όταν ο κίνδυνος γίνεται ακραίος. Είναι σαν να έχεις μια πολιτική ασφάλειας αυτοκινήτων που δεν επιβάλλει ζώνες ασφαλείας», δήλωσε ο Νικ ΜακΓκίαν , διευθυντής και συνιδρυτής της FairSquare, μιας ομάδας δικαιωμάτων που επικεντρώνεται σε αθλητικά ζητήματα.

«Με βάση την ιεράρχηση των εσόδων από τη FIFA, η ανησυχία πρέπει να είναι στο ότι έχει δοθεί προτεραιότητα στις εμπορικές εντολές των ραδιοτηλεοπτικών φορέων, έναντι της ευημερίας των παικτών και των οπαδών», πρόσθεσε.

πηγή: efsyn.gr

κεντρική φώτο: Φωτ. Shutterstock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ