close search results icon

Ο Κακουλίδης Πεφτούλιος ζήτησε την ανάκληση της απόφασης με την οποία παραχωρηθήκαν οι εκτάσεις στην Ε.Τ.Β.Α. Α.Ε.

Ο Κακουλίδης Πεφτούλιος ζήτησε την ανάκληση της απόφασης με την οποία παραχωρηθήκαν  οι εκτάσεις στην Ε.Τ.Β.Α. Α.Ε.

*Οι τελευταίες ανακοινώσεις για την ΒΙ.ΠΕ Πετριάς τον Δεκέμβριο του 2022 προκάλεσαν το ενδιαφέρον του Πεφτούλιου Κακουλίδη ο οποίος σχολιάζει και παρατηρεί τις τοποθετήσεις της κας Τζάκρη και του κ. Τζαμτζή. Θυμίζουμε τα δύο δημοσιεύματα και ακολουθεί αυτό του κ. Κακουλίδη

Η Δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη, βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, στις 14 Δεκεμβρίου 2022.

Η νέα διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρώσει την προσπάθεια που αυτή ξεκίνησε για την ίδρυση του Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή της Πετριάς

«Εκδόθηκε σήμερα από την Επιτροπή Ανάπτυξης, Καινοτομίας & Αγροτικής Οικονομίας του Περιφερειακού Συμβουλίου η προβλεπόμενη θετική γνωμοδότηση για την ίδρυση του Επιχειρηματικού Πάρκου

H προσπάθεια που ξεκίνησε από τη βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη κατά τη θητεία της ως Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας για την ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή της Πετριάς του Δήμου Σκύδρας, όταν στις 17.3.2016 υποβλήθηκε από την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (την οποία και επόπτευε η κ. Τζάκρη) η αίτηση υπαγωγής (αδειοδότησης) του πάρκου στις διατάξεις του Ν. 3982/2011, ήταν έτοιμη προς ολοκλήρωση ήδη από τον Ιούνιο του 2019, καθώς είχε ήδη συμπληρωθεί ο φάκελος των δικαιολογητικών που απαιτούνταν (Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, Σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας κ.α.) για την ίδρυση του Επιχειρηματικού Πάρκου και είχε συνταχθεί και το πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής για την πληρότητα του φακέλου.

Έκτοτε και για τρεισήμισι χρόνια η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας, που κράτησε στο περιθώριο την πολύπαθη Πέλλα σε όλη τη θητεία της, έβαλε το θέμα στο συρτάρι, παρά τις συνεχείς οχλήσεις της κ. Τζάκρη, με την κατάθεση επανειλημμένων ερωτήσεων και συναντήσεων, όπως συνέβη και για όλα τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η Πέλλα και είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και το θυμήθηκε τώρα, λίγο πριν την εκπνοή της, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, υπό το κράτος του πανικού της επερχόμενης εκλογικής συντριβής της.

Ύστερα από τρεισήμισι χρόνια καθυστερήσεων, εκδόθηκε σήμερα από την Επιτροπή Ανάπτυξης, Καινοτομίας & Αγροτικής Οικονομίας του Περιφερειακού Συμβουλίου η προβλεπόμενη θετική γνωμοδότηση για την ίδρυση του Επιχειρηματικού Πάρκου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έκδοση της Κοινής Απόφασης των Γενικών Διευθυντών του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Β΄ στην περιοχή της Πετριάς του Δήμου Σκύδρας, σε έκταση που έχει ήδη δεσμευτεί για το σκοπό αυτό εδώ και πολλά χρόνια, έχει περιέλθει στην ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. και αποτελεί διαχρονικό αίτημα των τοπικών φορέων η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου εκεί. Η νέα διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα ολοκληρώσει την προσπάθεια που ξεκίνησε για την ίδρυση του Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή της Πετριάς, καθώς η ίδρυσή του θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία και την εγκατάσταση σε αυτό νέων, καινοτόμων και βιώσιμων επιχειρήσεων, με εξαγωγικό προσανατολισμό και ολοκληρωμένη - καθετοποιημένη οργάνωση παραγωγής, κυρίως του αγροτοδιατροφικού τομέα, συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα στην τοπική οικονομία, την απασχόληση και την ανάπτυξη της περιοχής.

Η επερχόμενη πολιτική αλλαγή θα σημάνει και την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Πέλλας».

Το δημοσίευμα με τη δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Ιορδάνη Τζαμτζή στις 10 Δεκεμβρίου 2022

Το «πράσινο φως» για την υπαγωγή της ΒΙ.ΠΕ. Πετριάς, του Δήμου Σκύδρας, στις διατάξεις του τρίτου Μέρους του Ν. 3982/2011 (ΦΕΚ Α΄ 143), ως Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Β άναψε με έγγραφο που απέστειλε προς την Επιτροπή Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Αγροτικής Οικονομίας, του Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΚΜ, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής.

Ως προϋπόθεση τίθεται η τήρηση όλων των όρων και περιορισμών του κανονισμού λειτουργίας και της εγκεκριμένης ΜΠΕ του επιχειρηματικού πάρκου για την εύρυθμη λειτουργία του, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Ένα διαχρονικό αίτημα των τοπικών φορέων γίνεται πραγματικότητα, καθώς ο χώρος όπου θα δημιουργηθεί το επιχειρηματικό πάρκο, έχει ήδη δεσμευτεί και έχει περιέλθει στην ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., η οποία κατέθεσε πλήρη φάκελο σύμφωνα με το Ν. 3982/2011 και την Κ.Υ.Α. Φ/Α.15/3/2226/170/2012 (ΦΕΚ Β΄583).

Η δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου στην περιοχή της Πετριάς θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των φυσικών πόρων της περιοχής, θα διαμορφώσει κατάλληλες συνθήκες για την εγκατάσταση σ’ αυτό νέων επιχειρήσεων, κυρίως του αγροτοβιομηχανικού τομέα και του τομέα τροφίμων. Λειτουργώντας συμπληρωματικά και πολλαπλασιαστικά με τις ήδη υφιστάμενες επιχειρήσεις της περιοχής, θα συνεισφέρει σημαντικά στην τοπική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη.

«Πρόκειται για ένα προνομιακά χωροθετημένο επιχειρηματικό πάρκο, στα όρια των Νομών Πέλλας και Ημαθίας» τόνισε σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής: «που θα ενισχύσει την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Βρίσκεται στο επίκεντρο της αγροτοβιομηχανικής παραγωγής, δίπλα σε σιδηροδρομική γραμμή και πολύ κοντά σε οδικούς άξονες και κυρίως στη χάραξη του νέου οδικού άξονα, που θα συνδέσει την Έδεσσα, τη Σκύδρα και τη Νάουσα με την Εγνατία οδό. Ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης για μεγάλες επιχειρήσεις, που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή μας, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου επιχειρηματικού πάρκου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα».

Του Πεφτούλιου Κακουλίδη

Κυρία Τζάκρη

Αναγκάζομαι να απευθυνθώ σε εσάς δια μέσου του τύπου, γιατί σε ολιγόλεπτη συζήτηση που είχαμε στο παρελθόν, μου αναφέρατε ότι σβήνεται τα έγγραφα που σας αποστέλλω ηλεκτρονικά χωρίς καν να τα διαβάσετε, έγγραφα τα οποία αφορούσαν την κατασκευή του φράγματος του Αλμωπαιου, αμφισβητώντας τότε την κατασκευή του, που τελικά τη δημοπράτηση του την εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στην Έδεσσα.

Κατά την άποψη μου θα ήταν προτιμότερο και για αντιπολιτευτικούς ακόμα λόγους, αντί να αμφισβητούμε ένα έργο, να προσπαθούμε να το κάνουμε καλύτερο, δηλαδή θα έπρεπε να προτείνατε να γίνει ένα έργο με πολλαπλές χρησιμότητες, όπως υδροηλεκτρικό, υδρευτικό και αντιπλημμυρικό με ικανότητα ρύθμισης της παροχής του υδατικού δυναμικού του φράγματος.

Κύριε Τζαμτζή

Απευθυνόμενος σε εσάς, γνωρίζοντας προσωπικά τις ικανότητες σας στην διαχείριση των θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού υπηρέτησα μαζί σας με την ιδιότητα του μοναδικού Πολιτικού Μηχανικού στον Δήμο Σκύδρας, όταν εσείς ήσασταν Δήμαρχος Σκύδρας, έχω να σας αναφέρω ότι ήδη με τα από 1/10/2019, 23/4/21, 21/5/2021 και το από 11/5/2022 έγγραφα μου (συν. 1) ζήτησα την ανάκληση της απόφασης με την οποία παραχωρήθηκαν οι εκτάσεις στην Ε.Τ.Β.Α. Α.Ε. όπως και τον αριθμό. 467736 τίτλο του Υπουργείου Γεωργίας ο οποίος αναφέρει :

<<3. Η παραπάνω παραχώρηση τελεί υπό τον όρο της ανάκλησης σε περίπτωση μη πραγματοποίησης ή αλλαγής του σκοπού της παραχώρησης.>> (συν . 2)

και την επιστροφή της έκτασης στο ίδιο το δημόσιο με την παράλληλη δημιουργία της κατασκευής ενεργειακού πάρκου για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κλάδου της υγείας στον νομό Πέλλας. Θέλω να σας ενημερώσω ότι οι εκτάσεις αυτές παραχωρήθηκαν στην Ε.Τ.Β.Α. Α.Ε. το 1987 όταν ακόμα η Αγροτική Τράπεζα ήταν στα χέρια του Δημοσίου προτού μεταβιβαστεί στην Τράπεζα Πειραιώς,

ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ μιλάμε ακόμα για χαρτιά και επιτροπές, Κυρία Τσάκρη, Κύριε Αντιπεριφερειάρχη να είστε σίγουροι ότι οι επιλογές που υπάρχουν είναι δύο:

-Η πρώτη είναι η δημιουργία της βιομηχανικής περιοχής των νομών Πέλλας -Ημαθίας ή όπως αλλιώς την ονομάσετε, η οποία θεωρώ τελικά είναι και η επιθυμία ΟΛΩΝ μας, χωρίς να γίνει αλλαγή του σκοπού όπως εξάλλου ορίζει και ο τίτλος παραχώρησης:

<<με σκοπό την περιφερειακή βιομηχανική ανάπτυξη>>

-Η δεύτερη είναι η επιστροφή της εν λόγω έκτασης στο ίδιο το δημόσιο εκεί που τελικά και ανήκουν σε απάντηση των υπ΄αριθμό 1/10/2019, 23/4/21, 21/5/2021 και το από 11/5/2022 εγγράφων μου όπως ορίζει ο νομός και η δημιουργία ενεργειακού πάρκου για την κάλυψη της υγείας του νομού.

Σε αυτό το σημείο κυρία Τσάκρη, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω την αποτυχημένη κατασκευή της βιομηχανικής περιοχής της Δροσιάς που την ευθύνη αυτήν την είχαν καθαρά οι τότε πολιτικοί, και βουλευτές του νομού που οδηγήθηκαν από καθαρά ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ και ΤΟΠΙΚΙΣΤΙΚΑ κριτήρια και συμφέροντα κατασκευάζοντας μια βιομηχανική περιοχή φάντασμα, καταστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο την βιομηχανική ανάπτυξη όχι μόνο της περιοχής που θεωρητικά στήριζαν αλλά και όλου του ΝΟΜΟΥ και όχι μόνο της δικιάς τους γενιάς αλλά και των επόμενων.

Επίσης, θα ήθελα μιας και αναφέρεται ότι έχουν εγκατασταθεί εντός του χώρου φωτοβολταικά, κατά παράβαση βέβαια του σκοπού παραχώρησης, να μας πείτε που πάνε τα ΛΕΦΤΑ από την παραγωγή της ενέργειας, σε ποιανού ΤΣΕΠΗ πάνε;

στην απάντηση αυτή να είστε σίγουρη ότι δεν πάνε στον ΛΑΟ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΝΗΚΩ ΕΓΩ,

Επίσης, επισημαίνω, πως είναι δυνατό η ΕΤΒΑ Α.Ε. με το υπ΄ αριθ. 15027/29 Ιουνίου 2012 μισθωτήριο συμβόλαιο (συν.3) να μισθώνει έκταση 100.000 τ.μ. στην ΙΑΠΠΕΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ για την εγκατάσταση των Φωτοβολταϊκών όπως φαίνεται στο μισθωτήριο, η οποία ΙΑΠΕΤΟΣ ήταν θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία την πωλεί με διαγωνισμό στην ΕΝΕΤ θυγατρική της ΑΕΓΕΚ, και από εκεί καταλήγει σε άλλα χέρια που θα ήταν καλό να ερευνήσετε εσείς. Έτσι, έρχομαι εγώ ο απλός πολίτης και αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν το ΔΗΜΟΣΙΟ να έχει παραχωρήσει ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΗ, δηλαδή περιουσία του ΛΑΟΥ για συγκεκριμένο σκοπό, και έρχεστε εσείς μετά από ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ να μας μιλάτε για χαρτιά και επιτροπές, ακριβώς που την ίδια στιγμή παραχωρείται αυτή η γη του ΔΗΜΟΣΙΟΥ σε ιδιώτη για χρήση άλλη από την προβλεπόμενη, ενημερωτικά σας λέω ότι στην ίδια δημοπράτηση- «παραχώρηση» δόθηκαν εκτάσεις στην ΒΙΠΕ της ΔΡΟΣΙΑΣ , και στην ΒΙΠΕ της ΦΛΩΡΙΝΑΣ, έρχομαι και αναρωτιέμαι ξανά, γιατί άραγε το παραγόμενο ρεύμα δεν πάει στα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ της ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ,

αφού και η ΕΤΒΑ άνηκε στο δημόσιο, και η ΙΑΠΕΤΟΣ άνηκε ουσιαστικά στο Δημόσιο, σαν θυγατρική της ΔΕΗ, τελικά γιατί βρέθηκαν στα χέρια του ιδιώτη;

Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν έχει σημασία ο πολιτικός δρόμος που θα ακολουθήσει κάποιος δια μέσου των πολιτικών κομμάτων, σημασία έχει η επίτευξη του σκοπού που πρέπει να είναι η προσφορά στον συνάνθρωπο, σκοπός που πρέπει να χαρακτηρίζεται από σεβασμό και ειλικρίνεια, στον συνάνθρωπο, και αυτό να το δείχνουμε με τα έργα και τις πράξεις μας, βοηθώντας έτσι όσο περισσότερο μπορούμε το κοινωνικό σύνολο.

Κυρία Τζάκρη έρχομαι και ρωτάω: εσείς που παλιότερα αντιπροσωπεύατε την σοσιαλιστική παράταξη, εσείς που τώρα αντιπροσωπεύετε την αριστερή παράταξη,

Τριάντα Πέντε χρόνια μετά να μιλάτε για επιτροπές και χαρτιά, θα ήθελα να σας επισημάνω μήπως ο χαρακτηρισμός του Φωτοβολταϊκού πάρκου για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Β.Ι.Π.Ε. αποτελέσει τον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ για την παραχώρηση όλης ή τμήματος της έκτασης σε ιδιώτες και ιδιωτικά συμφέροντα, χάνοντας έτσι την ιδιότητα της ανταποδοτικότητας στην ίδια την κοινωνία. Θα μπορούσε βέβαια να προβλεφθεί μέσα στον χώρο που προοριζόταν για Φωτοβολταϊκό πάρκο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. και πάντα μέσα στον πνεύμα της ανταποδοτικότητας προς την κοινωνία η δημιουργία Φωτοβολταϊκού πάρκου που θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της ΥΓΕΙΑΣ και της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ από την παραχώρηση της έκτασης ακούμε ότι το περιφερειακό συμβούλιο έχει θετική άποψη και περιμένουν και την απόφαση των υπουργείων;

Δηλαδή ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ μας λέτε τι;… ότι συμφωνείτε για την ΒΙΠΕ Ημαθίας Πέλλας, που τώρα την ονομάσατε επιχειρηματικό πάρκο με λιγότερη χρησιμότητα;

Διερωτόμαι, μήπως οι κινήσεις αυτές γίνονται από πλευράς ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. γιατί αντιλαμβάνονται και έχουν τον φόβο ότι θα χάσουν τις εκτάσεις τους και όχι μόνο αυτής της ΒΙ.ΠΕ. αλλά των ΒΙ.ΠΕ. όλης της χώρας με την ΑΠΛΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ, γιατί βρίσκονται στο ίδιο καθεστώς και όλα αυτά δεν γίνονται με αληθινή βούληση για την ανάπτυξη και την πρόοδο της περιοχής αλλά απλά και μόνο για να μετατοπίσουν το πρόβλημα που ΕΓΩ δημιούργησα στην ΕΤΒΑ αλλά και στην ΤΡΑΠΕΖΑ που είναι πλέον ιδιοκτησία της, τότε ΟΤΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ <<ΠΟΛΙΤΙΚΑ>> να το λύσουν, και πάντα εις βάρος της κοινωνίας.

Για ποιον λόγο η Βιομηχανική Περιοχή Πέλλας και Ημαθίας ένα έργο παγκόσμιας εμβέλειας, που θα κατασκευαζόταν στο πρώην πρώτο εξαγωγικό κέντρο φρούτων της Χωράς,

Τον ΔΗΜΟ ΣΚΥΔΡΑΣ,

Υποβαθμίστηκε σε Επιχειρηματικό πάρκο με περιορισμένες χρήσεις αλλά με τη δυνατότητα εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών, και άραγε για ποιους;

Η πολιτική που πρέπει να ασκείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η πολιτική επί της ουσίας και όχι πολιτική σε επίπεδο καφενείου προσπαθώντας να αποδείξουμε ότι ένα κόμμα είναι καλύτερο από το άλλο και ότι οι άλλοι είναι ανίκανοι και εμείς είμαστε οι ικανοί, και επομένως ψηφίστε μας. Τέτοιου είδους λογικές θυμίζουν Ελληνικές ταινίες και όχι την Ελληνική πραγματικότητα που έχει ανάγκη από ανάπτυξη και πρόοδο.

Χάνοντας έτσι την πραγματική ουσία του προβλήματος που είναι η ανάπτυξη του τόπου και η ευημερία που μόνο με σύμπνοια, συνεργασία, αγάπη, και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ όλων των παραγόντων, πολιτικών, αλλά και των πολιτών μπορούμε να πετύχουμε και όχι με κόντρες, αντιζηλίες και κατηγορίες ο ένας για τον άλλο.

Το θέμα αυτό πρέπει να ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΩΡΑ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

*πρώτη δημοσίευση στην έντυπη Πέλλαnews στις 8 Φεβρουαρίου







ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ